Minerii din Cariera Jilț, județul Gorj, protestează după ce trei dintre colegii lor au murit într-un accident cauzat de proastele condiții în care sunt nevoiți să lucreze. Oamenii refuză acum să mai muncească și solicită demisia conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO), precum și a lui Virgil Popescu (PNL) din funcția de ministru al Energiei.
Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a declarat, pentru B1 TV, că oamenii sunt revoltați deoarece ministrul Energiei și conducerea companiei au dat de înțeles că muncitorii sunt de vină deoarece acceptă să fie transportați cu acele tanchete vechi de 30 – 40 de ani, de parcă ar avea o alternativă. Tomescu a insistat că muncitorii folosesc aceste tanchete deoarece decidenții pur și simplu nu alocă bani pentru noi utilaje și echipamente. Și, în loc să recunoască faptul că au greșit, ministrul și șefii CEO dau vina tot pe angajați.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.
„E vorba despre colegii mei de la cariera unde s-a întâmplat accidentul, o carieră de suprafață. Din informațiile pe care le am și ce am vorbit cu colegii de acolo, oamenii sunt revoltați în primul rând în urma declarațiilor ministrului Energiei și a celor din conducerea companiei care, imediat după accident, au ieșit în media și au declarat și la dvs și la alte posturi că acei oameni nu ar fi trebuit să se urce în acele mijloace de transport.
Or imediat după accident și chiar și dimineața aceasta, oamenilor li s-au pus la dispoziție aceleași tanchete și acele tanchete practic sunt singurele care pot intra într-o carieră minieră de suprafață. Oamenii de 30 – 40 de ani fac transportul de la sediul carierelor până la utilaje numai cu aceste mijloace de transport.
Aceste declarații îi deranjează, că nu spun realitatea. Oamenii vor ca ministrul Energiei și conducere companiei să vină și să spună clar că în bugetul companiei nu au prevăzut niciodată cheltuieli mai mari pentru mijloace de transport mai performante.
Deocamdată singurele pe care le avem la dispoziție, pe care le putem plăti din buget sunt acestea, dar nu să vină să spună că oamenii ar avea cumva la dispoziție alte mijloace de transport mai peformante, dar nu vor să se deplaseze cu ele.
E o minciună iar oamenii vor să combată această minciună prin a refuza să se mai urce în acele tanchet și să le fie puse la dispoziție alte mijloace de transport”, a declarat Manu Tomescu, pentru B1 TV.
Acesta a mai spus că după accidentul de săptămâna trecută „e foarte mare durere, familiile sunt îndurerate, colegii sunt pur și simplu șocați”.
Amintim că, într-o intervenție tot pentru B1 TV, Manu Tomescu a vorbit despre condițiile în care sunt nevoiți să lucreze angajații Complexului Energetic Oltenia, condiții care nu sunt recunoscute de instituțiile statului, contrar unei legi adoptate în 2021. Asta înseamnă că autoritățile îi tratează pe acești angajați de parcă ar lucra într-o cofetărie sau o librărie.
„Avem macara, cred că mai funcționează și acum, care are aproape 70 de ani. Când am dus-o la reparat să căutăm piese ne-au cerut, se fabrica undeva în Germania, să le-o dăm să o pună la muzeu. Și noi ne folosim de ea… ”, a afirmat, printre altele, Manu Tomescu.
Liderii de sindicat a mai afirsusținut că politicienii nu vor să dea bani pentru investiții în utilaje și instalații, invocând probleme cu bugetul, în schimb se ceartă între ei ce aproapiați prin ce funcții să-și pună.