Cel mai mare zăcământ de gaz de pe continent ar putea fi închis din cauza cutremurelor pe care le provoacă

Cel mai mare zăcământ de gaz de pe continent ar putea fi închis din cauza cutremurelor pe care le provoacă
Foto: Hepta - DPA Images / Stefan Sauer

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, situat în Olanda, va fi închis din cauza problemelor de siguranţă.

Guvernul vrea să închidă, până la 1 octombrie, zăcământul Groningen, care timp de mai multe decenii a fost cel mai mare de pe continent, dar la care producţia a fost redusă în anii 2010 din cauza cutremurelor, potrivit Bloomberg.

Autorităţile vor monitoriza situaţia, pentru a vedea dacă după această iarnă va exista un deficit de aprovizionare cu gaze pe continent –  a informat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT), citând oficiali guvernamentali.

Zăcământul Groningen, lângă graniţa cu Germania, produce doar un procent din capacitatea sa

În timpul cutremurelor, pământul „sare în sus ca budinca”, a relatat un localnic; în Huizinge, un cutremur cu magnitudinea 3,6 a afectat proprietăți locale în 2012 iar temerile de „cel mare” – un cutremur cu magnitudinea 5 sau mai mult – sunt mereu prezente.

Cel mai important zăcământ de gaze naturale din Uniunea Europeană, din nordul Olandei, reprezintă două treimi din producţia de gaz din Olanda, al zecelea producător mondial, potrivit agenţiei americane de informaţii privind energia (EIA).

Dacă va fi nevoie, zăcământul ar putea rămâne operaţional până în octombrie 2024, a declarat pentru FT Hans Vijlbrief, secretar de stat în Ministerul Minelor.

Producţia continuă deoarece Guvernul este sub presiune pentru a majora cantitatea de gaze extrasă, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat un deficit de aprovizionare în Europa, a explicat oficialul.

O anchetă a Parlamentului urmează să publice un raport, luna viitoare, care va confirma dacă fostul Executiv a ascuns faptul că extragerea gazelor a provocat cutremure.

Pământul se zguduie ca budinca în timpul cutremurelor

Câmpul Groningen conține aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de gaz – suficient pentru a acoperi importurile Europei din Rusia timp de trei ani – îngropați sub un sol argilos moale, care are caracteristica nefericită de a amplifica activitatea seismică, menționa anterior The Guardian.

Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) a fost fondată de Shell și ExxonMobil dar în 2017 guvernul olandez a preluat conducerea.

Oficialii au spus că „din 1993, NAM a recunoscut că producția de gaz poate duce la activitate seismică care poate provoca daune caselor” dar au mai subliniat că „nivelul producției din Groningen este stabilit de ministrul afacerilor economice și climei, nu de NAM ca operator de teren. Ministerul este singurul responsabil pentru securitatea aprovizionării”.

Locuitorii din Groningue au manifestat în numeroase rânduri cerând o reducere în limita de siguranță a producţiei.

Cauza cutremurelor

Cutremurele care afectează regiunea sunt consecinţa spaţiilor goale rămase sub pământ după extragerea gazului careprovoacă numeroase pagube fermelor sau clădirilor istorice.

Numărul lor a crescut cu extragerea gazului natural, dublându-se comparativ cu anul 2000: au trecut de la 110 în anii ’90 la 500 între 2000 şi 2013.

Extracţia din apropierea localităţilor afectate de cutremure se va „reduce drastic” dar va putea totuşi să se reia în caz de nevoie urgentă, relatează presa locală/

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:40 - Ciucu: Eu n-am fost de acord cu alianța cu PSD, dar până la urmă am avut performanță la guvernare / Ciucă e potrivit să fie președinte. Cine să conducă CSAT? Lasconi? Să fim serioși… Simion? Doamne ferește!
17:19 - Un român, capul unei rețele care transporta migranţi / Autorităţile au identificat peste 140 de migranţi proveniţi din statele non-UE / Ancheta, în colaborare cu autoritățile bulgare
17:02 - Doi frați din Mureș, cercetați după ce l-au bătut pe colegul de clasă al unuia dintre ei. Motivul bizar care a stat la baza conflictului
16:54 - Lidia Buble a fost înșelată de iubitul ei! Artista a povestit abia acum totul! Cine era, de fapt, amanta bărbatului: „Am avut un mare șoc”
16:53 - Ursula von der Layen, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta / Roberta Metsola: Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică (VIDEO, FOTO)
16:34 - Felix Cozma (PSD), după ce a început votul în diaspora: Este foarte important că s-a creat posibilitatea să se voteze mai multe zile pentru că așa nu vom mai avea situații cum au existat la alte alegeri, să nu ajungă toată lumea la vot (VIDEO)
16:32 - Ninsorile au dat peste cap Europa. Traficul rutier și feroviar a fost perturbat, iar zeci de oameni răniți
16:31 - Un bărbat a fost legat cu bandă adezivă de ceilalți pasageri ai unui avion. Intenționa să deschidă ușa aeronavei
16:24 - Nevăzători alungați cu urlete și amenințări din biserică, pentru că erau însoțiți de câinele ghid: „Ăsta e javră, câine. Dă-l dracu afară!”. Ce spune Arhiepiscopia Bucureștilor
16:05 - Ovidiu Cîmpean (PNL), despre aderarea completă la Schengen: “Ciolacu încearcă să facă un joc de imagine. Decizia de a elimina veto-ul Austriei a fost luată în urma întâlnirii lui Nicolae Ciucă, la Viena, cu Nehammer” (VIDEO)