Imaginați-vă o persoană de peste 65 de ani care nu mai are dinți sau care are o dantură atât de degradată încât nu mai poate mesteca și cu siguranță nu se simte confortabil când zâmbește. Dacă se confruntă și cu afecțiuni cardiovasculare sau diabet, atunci implantul dentar clasic cu adiție de os nu este o opțiune pentru el. În aceste cazuri, singura variantă era proteza mobilă, care vine la pachet cu o serie de neajunsuri.
Din fericire, ultimii 25 de ani au fost marcați de personalitatea Prof. Dr. Paulo Maló, implantolog de renume mondial, motivat să ofere soluții celor mai dificile cazuri, de la persoane de vârstă înaintată pe care afecțiunile preexistente nu îi fac buni candidați pentru implanturi multiple sau adiție osoasă, tineri care în urma unor accidente nefericite sau a tumorilor faciale și-au pierdut dinții sau chiar și situații extrem de rar întâlnite, de persoane născute fără dinți.
Protocolul dezvoltat de reputatul implantolog, numit reabilitarea orală cu sistemul de implanturi dentare All-on-4 oferă o soluție pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă: refacerea întregii danturi cu doar 4 implanturi pe arcadă, într-o singură intervenție chirurgicală. Lucrarea protetică aplicată în cadrul acestui protocol constă într-o punte pe structură rezistentă de titan, care reface toți dinții pe o arcadă și poate fi folosită de pacient în aceeași zi.
De reținut este că Prof. Dr. Malóși-a început cariera ca medic protetician, iar protocolul All-on-4, care îți oferă dantură fixă într-o zi, este imposibil de conceput fără partea protetică.
All-on-4 pas cu pas
În 1990, Prof. Dr. Paulo Maló,motivat să găsească soluții pentru pacienții săi care se confruntau cu cazuri mai dificile, a început să fie interesat de câteva proceduri inovative la acea dată.
„Unul dintre conceptele-cheie în reabilitarea orală după protocolul Maló este încărcarea imediată, descrisă pentru prima dată în literatura de specialitate în 1979 de Ledermann. Presupune fixarea lucrării protetice provizorii într-un interval de 24-48 de ore de la inserarea șurubului în os și fixarea bontului protetic”, explică Dr. Adelin Radu, asistent universitar la catedra „Tehnologia protezelor dentare” la UMF „Caro Davila”, București și medic stomatolog la DENT ESTET.
Paulo Maló a făcut un pas înainte și a creat o procedură în care, după extracția dinților irecuperabili, inserează patru implanturi care pot fi dispuse într-un unghi de până la 45 de grade, în cadrul aceleiași proceduri chirurgicale.Procedura All-on-4 are marele avantaj că, prin amplasarea implanturilor în unghi de 45 grade, este eliminată faza de adiție de os, asigurând stabilitatea chiar și în cazul pacienților cu atrofie osoasă.Bontul implantului, care susține lucrarea protetică pe șurubul implantului, vine să corecteze unghiul de 45 de grade al implantului, așa că toate cele patru implanturi de pe arcadă sunt aliniate unul față de celălalt.
După etapa chirurgicală, lucrarea protetică provizorie poate fi încărcată imediat. Studiile de lungă durată realizate cu controale după 5-10 ani, au rezultat într-o rată de succes de 97% – 100% raportată pentru încărcarea imediată a implantelor plasate pe locul extracțiilor. Un studiu finanțat de Centrul de Cercetare a Implantului Dentar al Universității de Științe medicale din Teheran, asupra efectelor încărcării imediate versus încărcării întârziate a implanturilor în procedura All-on-4 dezvoltată de Prof. Dr. Maló, a evidențiat o rată de succes de 100% la încărcarea imediată.
Când ajungem la partea protetică, este foarte important să te poți baza pe tehnologia și materialele potrivite, respectiv un sistem de implanturi care permite încărcarea imediată, care este susținut de o cercetare solidă și care este compatibil cu lucrarea protetică, cum sunt producătorii cu vechime pe piață, precum Straumann sau Nobel.
Lucrarea protetică pentru All-on-4 trebuie să fie de calitate ridicată, dintr-un material ușor, care să nu îngreuneze prea tare implanturile.Riscul principal este că osul în proces de vindecare este mai expus la supraîncărcare și fracturare.
Cu toate acestea,o încărcătură ușoară pe osul în proces de vindecare scurtează procesul de refacere în loc să îl prelungească. Implanturile încărcate imediat se osteointegrează atâta timp cât forțele ocluzale și micromișcările pe implant sunt controlate.
Este esențial un bun design al schemei ocluzale. Prea multă presiune pe os poate duce la resorbție osoasă, astfel că este esențial ca proteticianul să realizeze o ocluzie funcțională a noii danturi obținute prin All-on-4.
Beneficiul major pentru pacient este că nu mai trebuie să aștepte osteointegrarea acestuia pentru a se bucura de dinți estetici și funcționali. În ansamblu, procedura oferă un confort sporit, presupune mai puține intervenții și mai puține vizite la medic, și cel mai important, mai puțin timp petrecut fără dinți.
Rata de succes a tratamentului este de 98% cu sistemul premium de implanturi dezvoltat de Prof. Dr. Paulo Maló (99% rata de supraviețurie a sistemului All-on-4 după 3 ani de zile, 98% rata de supraviețuire după 7 ani și jumătate).
Tehnologie digitală și imagistică 4D
Realizarea unui tratament atât de complex necesită o planificare foarte bună.Un flux de lucru digital în protocolul de reabilitare orală All-on-4 oferă un tratament predictibil, realizat într-o singură intervenție chirurgicală, urmată de încărcarea imediată a lucrării protetice provizorii.
În ce privește partea protetică a protocolului de reabilitare orală, în mod special se folosește computerul tomograf (CBCT), Digital Smile Design și scanerele intraorale 3D și 4D. Un avantaj al folosirii tehnologiei digitale constă în faptul că elimină necesitatea folosirii materialelor de amprentare în contact cu rănile chirurgicale.
Digital Smile Design (DSD)este un software care îi oferă medicului protetician posibilitatea de a proiecta lucrarea protetică definitivă înainte de începerea tratamentului, luând în calcul proporțiile fizionomiei pacientului. Asigură predictibilitatea rezultatului final și pacientul are avantajul că poate să previzualizeze rezultatul final și poate să-și exprime dorințele cu privire la anumite aspecte ale viitorilor dinți, cum ar fi culoarea sau forma.
Imaginile, împreună cu amprenta dentară digitală și măsurătorile sunt trimise către laboratorul dentar care va realiza fațetele sau coroanele dentare conform indicațiilor primite de la medic.
O altă tehnologie foarte importantă care ne ajută în succesul pe termen lung al lucrării protetice în protocolul de reabilitare orală All-on-4 este imagistica MODJAW™️ 4D care înregistrează mișcarea maxilarului și ocluzia dinamică a pacientului fără raze X și complet non-invaziv. În câteva minute după scanare, pot fi detectate ghidajele ocluzale, contactul ocluzal, uzura dinților, tipul de malocluzie sau tulburări ale articulației temporo-mandibulare.Datele obținute cu ajutorul acestui soft performant sunt apoi accesibile tehnicienilor dentari.
Pentru pacient, beneficiul este că imagistica 4D permite crearea unei lucrări protetice confortabile, care îi poate echilibra mușcătura și nu în ultimul rând, scurtează durata totală a tratamentului.
Tehnologia CAD-CAM, considerată a fi o tehnică orientată către viitor, este una dintre cele mai inovatoare soluții de protetică dentară. Precizia și acuratețea cu care aceasta contribuie la realizarea pieselor proteticeîntrec orice altă tehnologie existentă.Cu ajutorul tehnologiei CAD-CAMsunt realizate restaurări protetice prin frezare, modelate pe computer și desăvârșite cu ajutorul tehnicianului dentar.
O lucrare protetică realizată într-un laborator CAD-CAM de ultimă generație asigură un rezultat de care pacientul se poate bucura cel puțin 10-20 de ani, pentru că este creată cu atenție din materiale rezistente și biocompatibile cu suportul biologic al pacientului.
Cum să alegi echipa medicală
În primul rând, All-on-4 este o procedură multidisciplinară care necesită o echipă cu pregătire și experiență în 3 arii: implantologie, protetică dentară și tehnică dentară. Posibilitatea de a asigura toate cele trei discipline într-o singură clinică permite o orchestrare foarte bună între chirurg sau implantolog, protetician și tehnicianul dentar.
Clinicile DENT ESTET au dezvoltat o puternică Divizie de Implantologie cu medici cu pregătire și experiență în reabilitări orale complexe folosind cele mai avansate tehnologii digitale. Echipa este coordonată de însuși Prof. Dr. Paulo Maló, care are, în mod firesc, cea mai îndelungată experiență și cele mai detaliate cunoștințe despre conceptul All-on-4.
Fiind alegerea Prof. Dr. Maló de a transmite mai departe cunoașterea sa și de a o face accesibilă pacienților din România, protocolul de reabilitare orală este realizat în clinicile DENT ESTET la cele mai înalte standarde.