Consilierul prezidențial pentru politică externă Lazăr Comănescu a declarat, în contextul crizei imigranților, că rămânerea lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei ar putea fi o variantă viabilă, „o oportunitate care merită explorată”.
„Să nu neglijăm faptul că societatea siriană este una deosebit de complexă, iar riscul atomizării și mai puternice persistă. Cred că sirienii sunt cei care trebuie să decidă. În măsura în care se poate ajunge la un dialog între opoziția moderată și reprezentanți moderați ai actualului regim, o asemenea oportunitate merită explorată, dacă astfel se poate ajunge la o soluție prin care să se depășească situația de azi„, a declarat Comănescu într-un interviu pentru România Liberă.
Pentru neutralizarea Statului Islamic, conislierul lui Iohannis este de părere că trebuie descoperit cine finanțează această organizație teroristă.
„Nu sunt convins că o intervenție militară în teren ar da rezultatele scontate. Mai degrabă trebuie văzut cum și de unde au resurse aceste organizații teroriste. ISIS trebuie lăsat fără resurse, pentru că vedem că dispun, spre exemplu, de echipamente, tehnici și mijloace care nu sunt deloc ieftine„, spune Comănescu.
În acest context, inclusiv poziția Rusiei în Siria ar putea fi luată în considerare de Vest: “Trebuie găsite soluțiile care să elimine terorismul din zonă, iar acest lucru se poate face doar prin conjugarea eforturilor tuturor actorilor importanți”.
Singurul stat vestic care are încă ambasadă la Damasc este România: „Acolo sunt mulți cetățeni români, multe familii mixte, iar pentru statul român era esențial să găsească o modalitate prin care să poată continua să fie prezent acolo, mai ales pentru a putea răspunde unor solicitări ale acestor cetățeni. În același timp, dacă vrei să știi exact cum evoluează lucrurile într-un anumit loc, chiar este bine să fii prezent acolo„, explică oficialul român.
Întrebat dacă Occidentul este vinovat de destabilizarea Siriei, Irakului, Libiei, consilierul președintelui României spun că atunci „când se întreprind acțiuni care nu se bazează pe o abordare temeinică, apar, evident, probleme„. Acesta dă exemplul Libiei, unde după răsturnarea lui Muammar Gaddafi “nu mai există o structură statală funcțională”, iar țara a devenit “una din rutele migrationiste cele mai importante”.
În ce privește disputele verbale dintre Ungaria și România, fostul ministru de Externe declară că “e nevoie de un plus de rațiune” de ambele părți.
„Cred că e nevoie de un plus de rațiune din partea celor implicați și care cred că recurgerea la calificative de un anumit specific ajută la ceva. Inclusiv în chestiuni spinoase, dacă există, trebuie eforturi pentru găsirea de soluții și nu pentru aruncarea vinei dintr-o parte în alta„, a mai spus Comănescu pentru sursa citată.