Un elev talentat din Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, care s-a remarcat în competițiile de informatică, va continua să-și urmeze visul la nivel internațional.
La începutul acestui an, Ștefan Domunco a primit o ofertă de studiu de la Universitatea Oxford, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume. După un proces de admitere riguros, acesta a fost acceptat pentru a studia Știința calculatoarelor, un domeniu care l-a fascinat de când era în gimnaziu, scrie Monitorul Sucevean.
„Am optat pentru Universitatea Oxford pentru că în acest moment este unul dintre cele mai bune locuri din lume în care poți să studiezi informatica. După câteva discuții pe care le-am avut cu foști absolvenți ai acestei universități am ajuns la concluzia că sistemul britanic mi se potrivește foarte bine.
Ce mi-a atras atenția și mi-a plăcut este faptul că există un tutore, un mentor, la fiecare 2-3 studenți și am sentimentul că o astfel de relație nu este o relație rece elev – profesor, ci mai degrabă una mai apropiată, de colaborare.
Un alt aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi. În primul an știu că se pune mult accent pe matematică, apoi se studiază securitate informatică, inteligență artificială, domenii de care sunt interesat”, mărturisește adolescentul.
Ștefan a mai aplicat la alte patru universități din Marea Britanie – Imperial College London, UCL – University College London, Warwick și la King’s College și în Olanda a aplicat la Universitatea Delft.
Pe data de 10 ianuarie, Ștefan Domunco a primit un răspuns pozitiv din partea Universității Oxford, șansa de a studia la una dintre cele mai renumite instituții de învățământ din lume, o veste care a fost primită cu emoție și entuziasm de către toți cei apropiați.
Pentru a fi acceptat la universitatea britanică, Ștefan trebuie să obțină note peste 9 la examenul de bacalaureat și peste 9,5 la proba de matematică.
De menționat este că, odată cu retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, procesul de admitere la universitățile britanice a rămas același, însă taxele universitare și condițiile financiare pentru studenții din UE au suferit modificări.
Studenții internaționali nu mai pot accesa împrumuturi de la statul britanic, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească taxa și costurile aferente integral.
„Taxa este foarte mare, iar cumulând și celelalte costuri ale vieții studențești, cheltuielile anuale s-ar ridica la circa 60.000 de lire sterline pe an. Găsirea surselor de finanțare este pentru mine următorul examen.
Mărturisesc faptul că neavând experințe financiare… acest examen mi se pare cel mai dificil. Sper însă căvoi găsi în jurul meu sprijinul necesar și, prin donații, sponsorizări și eventuale credite, să pot să acopăr această sumă”, spune elevul, citat de Monitorul Sucevean.