Pericolul lămpilor UV pentru uscarea manichiurii cu gel sau ojă semipermanentă: deteriorează ADN-ul și provoacă mutații

Pericolul lămpilor UV pentru uscarea manichiurii cu gel sau ojă semipermanentă: deteriorează ADN-ul și provoacă mutații
Pericolul lămpilor UV pentru uscarea manichiurii cu gel sau ojă semipermanentă: deteriorează ADN-ul și provoacă mutații, sursă foto: captură YT

Aparatele cu emisie ultravioletă, folosite pentru a usca și fixa pe unghie manichiura cu gel sau ojă semipermanentă, pot crea probleme de sănătate.

Utilizarea acestor dispozitive care emit raze UV pentru o singură repriză de 20 de minute a dus la moartea a între 20 – 30% din celule

Cercetătorii de la University of California San Diego au studiat lămpile care emit lumină ultravioletă (UV) și au descoperit că utilizarea lor duce la moartea celulelor și la mutații la nivelul ADN-ului uman.

Dispozitivele sunt un element obișnuit în saloanele de manichiură și, în general, folosesc un anumit spectru de lumină UV (340-395 nm) pentru a întări substanțele chimice utilizate în manichiura cu gel.

În timp ce aparatele de bronzare utilizează un spectru diferit de lumină UV (280-400nm), despre care studiile au dovedit în mod concludent că este cancerigen, spectrul utilizat în uscătoarele de unghii nu a fost bine studiat.

„Dacă vă uitați la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare”, a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie, precum și de medicină celulară și moleculară la UC San Diego, și autor corespondent al studiului publicat în Nature Communications.

„Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat până acum aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular”.

Cercetătorii au descoperit că utilizarea acestor dispozitive care emit raze UV pentru o singură repriză de 20 de minute a dus la moartea a între 20 – 30% din celule, în timp ce trei expuneri consecutive de 20 de minute au provocat moartea a între 65 și 70% din celulele expuse.

Utilizarea frecventă a lămpilor cu lumină UV este dăunătoare pentru celulele umane

Expunerea la lumina UV a provocat, de asemenea, leziuni mitocondriale și ale ADN-ului în celulele rămase și a dus la mutații ce pot fi observate în cazul cancerului de piele.

„Am observat mai multe schimbări: în primul rând, am văzut că ADN-ul este deteriorat”, a spus Alexandrov.

„Am văzut, de asemenea, că o parte din daunele aduse ADN-ului nu se repară în timp și duce la mutații după fiecare expunere la un astfel de aparat cu raze UV. În cele din urmă, am văzut că expunerea poate provoca disfuncții mitocondriale, ceea ce poate duce, de asemenea, la alte mutații.”

Cercetătorii avertizează că, deși rezultatele arată efectele nocive ale utilizării repetate a acestor dispozitive asupra celulelor umane, ar fi necesar un studiu epidemiologic pe termen lung înainte de a afirma în mod concludent că utilizarea acestor aparate duce la un risc crescut de cancer de piele.

Cu toate acestea, rezultatele studiului au fost clare: utilizarea frecventă a acestor aparate este dăunătoare pentru celulele umane, potrivit phys.org.

Maria Zhivagui, cercetător în cadrul Laboratorului Alexandrov și primul autor al studiului, obișnuia să fie ea însăși o fană a manichiurii cu gel, dar a renunțat la această tehnică după ce a văzut rezultatele.

„Am auzit pentru prima dată de manichiura cu gel, când eram studentă. Am zis că este foarte avantajos deoarece rezistă mai mult decât oja normală.

Am fost atrasă să încerc mai ales în contextul în care lucrez într-un laborator experimental în care îmi pun și scot frecvent mănușile”, a declarat Zhivagui.

„Așa că am început să folosesc periodic manichiura cu gel timp de mai mulți ani. Odată ce am văzut efectul radiațiilor emise de dispozitivul de uscare, am fost surprinsă. Mi s-a părut foarte alarmant și am decis să nu mai folosesc.”, a mai spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:23 - Reacția explozivă a lui Elon Musk, după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale din România: „Cum poate un judecător să …”
20:15 - Mirosul puternic venit din mașina unui român a pus pe jar autoritățile germane. Ce ascundea bărbatul
20:11 - Atac ucrainean în regiunea Kursk, ca răspuns la loviturile rusești din Kiev. Șase persoane ucise
19:57 - Soluția USR pentru a rezolva deficitul bugetar. Diana Stoica: Singura soluție eficientă care va avea efectul scontat este reducerea cheltuielilor bugetare (VIDEO)
19:48 - CNCD se va autosesiza în cazul Dianei Șoșoacă dacă Parchetul General nu deschide dosar, anunță Asztalos Csaba: „Astfel de manifestări fac parte din războiul hibrid informațional”
19:37 - Doi hoți veniți să jefuiască la pont, prinși în flagrant în Suceava. Operațiunea coordonată de o femeie viza casele persoanelor bogate din zonă
19:22 - Toate mandatele deputaților și senatorilor aleși la 1 decembrie, validate în Parlamentul României. În total vor fi 465 de parlamentari. Cine a renunțat la mandat
19:20 - Sergiu Bîlcea, despre candidatul PNL la prezidențiale: Dacă în sondaje există vreun nume, ca și Crin Antonescu, care se ridică în intenția românilor, este posibil orice (VIDEO)
19:01 - Viktor Orban: Vom avea 22 de puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria / Începem o eră nouă în colaborarea dintre cele două țări / România, extrem de importantă din punct de vedere energetic pentru Ungaria (VIDEO)
18:56 - Traficul din București, restricționat în weekend. 11 linii de transport public vor fi deviate. Pe unde nu se va circula