Mirajul de a deveni influencer, de a câştiga din online, un adevărat pericol pentru tineri. Ce spun specialiștii

Mirajul de a deveni influencer, de a câştiga din online, un adevărat pericol pentru tineri. Ce spun specialiștii

Dependența de tehnologie reprezintă o problemă din ce în ce mai mare în zilele noastre. În special în ultimii ani, tot mai mulți oameni, dar mai ales tinerii, aleg să își petreacă timpul în mediul online.

Din punct de vedere al medicilor, acest lucru poate avea atât un impact pozitiv, cât și unul extrem de dăunător pentru utilizatori. De asemenea, se pare că pandemia a prezentat un impact major referitor la aceste dependențe.

Rețelele de socializare, un adevărat pericol pentru tineri

Este o problemă din ce în ce mai pregnantă în ultimiii ani. Statisticile arată că nu sunt afectaţi doar copiii şi tinerii, ci şi persoanele mai în vârstă. Putem spune că pandemia a accelerat acest fenomen. Dacă înainte de pandemie, recomandările erau să se limiteze folosirea dispozitivelor electronice şi a reţelelor de socializare, aceşti câţiva ani au accelerat folosirea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că, în această perioadă, totul s-a ţinut online. Aici ne referim inclusiv la muncă, ore sau cursuri online. Chiar dacă, în mare parte, lucrurile au revenit la normal, vedem că multor angajaţi le este greu să se întoarcă la birouri”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Instututului de Psihiatrie Socola Iaşi, scie Adevărul.

În ceea ce privește statisticile existente, aproximativ trei sferturi dintre copii şi adolescenţi deţin telefoane pe care le folosesc pentru a accesa diverse reţele de socializare. De cele mai multe ori, aceştia petrec ore în şir în faţa ecranelor, fiind captaţi de conţinutul distribuit pe internet.

Studiile arată că aproape trei sferturi dintre copii şi adolescenţi au un smartphone şi mai bine jumătate declară că au o problema legată de tipul petrecut în faţa ecranelor. În mod clar, utilizarea intensivă afectează la un moment dat. Aici vorbim despre faptul că nu realizăm cât de mult timp petrecem şi cât de imersivă este această tehnologie. Cred că este bine să utilizăm o aplicaţie care monitorizează timpul pierdut în faţa telefoanelor deoarece, de multe ori, se întâmplă să nu ne dăm seama cât de mult timp dedicăm acestui lucru”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.

„Mirajul de a deveni influencer, de a câştiga din online”

Chiar dacă vorbim despre reţele de socializare, denumirea acestora nu reflectă chiar realitatea. Astfel, din cauza tehnologiei, mulţi tineri nu mai iau contact cu zona nonverbalului.

Este o nouă formă de socializare, deoarece revoluţia digitală a adus după sine şi o nouă modalitate de interacţiune. Astfel, au apărut noi modalităţi de întâlnire şi de comunicare. Este ciudat să vedem cu tineri, care se află la câţiva metri unii de alţii, aleg să comunice prin mesaje. Adolescenţa este vârsta la care se pot învăţa şi rafina metodele de comunicare, de relaţionare. Astfel, zona nonverbalului este foarte importantă. Citirea diverselor semne, înțelegerea limbajului corpului, reciprocitatea dialogului, expresiile faciale sunt lucruri care nu se pot întâmpla în mediile virtuale”mai spune medicul ieşean.

Specialiştii au constatat că, în ultimii ani, tot mai mulţi tineri îşi doresc să câştige bani din mediul online. Astfel, aceştia speră ca, într-o zi, din simpli utilizatori să ajungă influenceri ai comunității virtuale.

Mirajul de a deveni influencer, de a câştiga din online, de a face vlog sau alte lucruri care generează venit, este tot mai întâlnit în ultimii ani. Cu toate acestea, mulţi tineri nu conştientizează că sunt foarte puţine persoane care reuşesc, personae care ies în faţă cu chestii de nişă sau extrem de interesante. Nu toată lumea va avea milioane de abonaţi sau vizualizări, pentru că nu este o condiţie că dacă petreci mult timp în faţa ecranului vei avea şi succes”, mai precizează specialiştii.

Totodată, medicii trag un semnal de alarmă şi în rândul celor care aleg să stea ore în şir pe telefon înainte de a dormi. Conform specialiştilor, înainte de culcare nu este bine să folosim ecrane cu lumini albastre, deoarece acestea interferează cu somnul. În schimb, înainte de a dormi, medicii recomandă o plimbare, lectura sau muzica.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)