UE va trimite Ucrainei 3 miliarde de euro în această lună, în prima tranșă a pachetului de 18 miliarde de euro, dar va fi suficient?

UE va trimite Ucrainei 3 miliarde de euro în această lună, în prima tranșă a pachetului de 18 miliarde de euro, dar va fi suficient?

UE și SUA au promis că vor acoperi deficitul bugetar al Ucrainei, estimat la 38 de miliarde de dolari în acest an, iar Bruxelles-ul tocmai a trimis prima tranșă de 3 miliarde de euro, însă, pe măsură ce războiul se prelungește, costurile cresc iar veniturile scad.

Datoria externă pentru 2023 se ridică la 11,307 miliarde de dolari

Uniunea Europeană va trimite săptămâna aceasta prima tranșă din pachetul său de 18 miliarde de euro, a relatat Pravda Economică la 16 ianuarie, citată de IntelliNews.

Prima tranșă se va ridica la 3 miliarde de euro, potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis și premierului Ucrainei, Denys Shmyhal, care au semnat amândoi memorandumul de înțelegere (MoU). „Acest lucru va permite Ucrainei să își acopere cele mai urgente nevoi”, a declarat Dombrovskis.

Cu toate acestea, este posibil ca finanțarea să nu fie suficientă pentru ca Ucraina să își acopere datoriile vaste acumulate de la începutul războiului.

Anul trecut, Ucraina a suferit un deficit lunar de 4-5 miliarde de euro, iar anul acesta se așteaptă ca țara devastată de război să se confrunte cu un deficit bugetar de 38-40 de miliarde de dolari.

Ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a avertizat în toamnă că primul trimestru al anului 2023 va reprezenta cea mai mare provocare pentru Ucraina în ceea ce privește acoperirea deficitului bugetar.

El a precizat că, în pofida finanțării din partea aliaților internaționali de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, au ieșit mai mulți bani decât au intrat, ceea ce amenință rata de schimb, stabilitatea macro și inflația.

Datoria externă pentru 2023 se ridică la 11,307 miliarde de dolari, în primul trimestru fiind datorată cea mai mare sumă – 3,235 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Naționale a Ucrainei (BNU).

În al doilea trimestru, Ucraina trebuie să plătească 2,014 miliarde de dolari; în al treilea, 2,996 miliarde de dolari și 3,062 miliarde de dolari în ultimul trimestru. Guvernul, BNU și întreprinderile ucrainene vor plăti datoriile.

Finanțarea UE, precum și sprijinul promis de SUA nu vor fi suficiente

În condițiile în care războiul va mai dura, Marchenko a declarat că finanțarea UE, precum și sprijinul promis de SUA nu vor fi suficiente, a relatat Ukraine Business News.

El a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor din partea marilor economii și a instituțiilor financiare globale pentru a găsi noi metode de finanțare pentru a menține țara pe linia de plutire.

Guvernul a sugerat formarea unei platforme financiare Ramstein, în cadrul căreia țările G7 și instituțiile financiare se vor întâlni pentru a discuta principalele evoluții și previziuni. În plus, platforma se va asigura că asistența financiară este distribuită eficient și la timp, garantând nevoile de bază ale populației Ucrainei.

„Ar fi util să se creeze un format de coordonare pentru sprijinul financiar acordat Ucrainei, similar celui creat la Ramstein pentru sprijinul în domeniul apărării”, a declarat în octombrie președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Aliații au continuat să promită ajutor financiar în 2023 și, după un summit virtual desfășurat luna trecută, G7 a anunțat formarea unei platforme de coordonare a donatorilor cu mai multe agenții pentru a oferi sprijin continuu pe termen scurt și lung.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`