Croația, după Schengen, se alătură Budapestei și critică politicile europene și NATO

Croația, după Schengen, se alătură Budapestei și critică politicile europene și NATO
În imagine: Zoran Milanović, președintele Croației. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Amintind de declarații făcute de premierul maghiar Viktor Orban la finele săptămânii trecute, președintele croat Zoran Milanovic a transmis că sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei nu pot opri războiul din Ucraina, relatează Index.hr.

Milanovic a respins propunerea guvernului ca Croaţia să se alăture misiunii UE pentru Ucraina, afirmând că țara sa nu trebuie să fie implicată în război şi că propunerea ar încălca Constituţia, întrucât nu clarifică baza pentru declararea Ucrainei ţară aliată, în contextul în care ea nu este nici membră UE, nici NATO.

„Planul nu poate fi înlăturarea lui Putin. Planul nu poate fi reprezentat de sancțiuni. Acestea sunt baliverne.

Nu vom obține nimic. Nici măcar pe [Slobodan] Milosevic nu l-au înfrânt cu sancțiuni. Ei [n.r. statele occidentale] merg din război în război. Ce ar trebui să fim? Sclavi americani?”, a susținut șeful statului, recent, la celebrarea a 31 de ani de la recunoașterea oficială a Croației ca stat independent de către comunitatea internațională.

Dispute tensionate între președinte și premier, în fața presei internaționale

Comentând declarațiile făcute săptămâna trecută de premierul Plenkovic, președintele croat a declarat că acestea reprezintă „un scuipat adresat în presa franceză reprezentanților Croației și cetățenilor Croației”.

„Niciodată nu insulta în presa străină reprezentanții aleși democratic de către cetățenii tăi. Aceasta este o etichetă de conduită minimă”, a subliniat șeful statului croat.

Comentariile lui Milanovic sunt o replică la premierul croat Andrej Plenkovic, cu care se află în conflict deschis, care a declarat săptămâna trecută presei franceze că decizia țării sale de a nu participa la misiunea UE de a sprijini armata ucraineană este una „istoric de greșită” în contextul în care Parlamentul a respins participarea Croației la misiunea blocului comunitar, pe 16 decembrie 2022.

Croația în Schengen, pe aceeași filieră antiocidentală cu Budapesta

„Washingtonul și NATO duc un război proxy împotriva Rusiei prin Ucraina și viceversa. Însă dacă nu ai un obiectiv final, dacă nu ai vreun plan, se va sfârși ca în Afganistan”, a adăugat Zoran Milanovic.

Comentariile sale au venit în tandem cu cele ale premierului ungar Viktor Orban, care a cerut din nou ridicarea sancțiunilor împotriva Kremlinului:

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, preţurile la energie ar scădea imediat, totodată inflaţia s-ar înjumătăţi într-o clipă.

Din cauza sancţiunilor eronate ale UE, trebuie să plătim suprataxe pentru energie, dar când preţul energiei importate a crescut de la 7 miliarde de euro la 17 miliarde de euro, guvernul a propus să ne unim forţele şi să creăm un fond de protecţie a cheltuielilor generale”, a transmis, recent, Viktor Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)