Alina Mungiu-Pippidi, critici dure în scandalul de plagiat al ministrului de Interne: „Pe îndrumătorii tezelor lui Bode, Ponta, Ciucă îi deranjează cineva?”

Alina Mungiu-Pippidi, critici dure în scandalul de plagiat al ministrului de Interne: Pe îndrumătorii tezelor lui Bode, Ponta, Ciucă îi deranjează cineva?
Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne. Foto: Inquam Photos / George Călin

Alina Mungiu-Pippidi lansează critici dure în scandalul de plagiat în care este implicat ministrul de Interne Lucian Bode. Aceasta scrie într-o analiză publicată de romaniacurat.ro că Universitatea ”Babeș-Bolyai” a examinat din nou teza lui Lucian Bode, în loc să își dea afară comisia de integritate care o absolvise de păcate prima dată, situație care ar fi atins “noi culmi ale penibilului”:

Alina Mungiu-Pippidi, despre plagiatul lui Lucian Bode

“Nu e nimic, așa e în statul de drept, judecăm de câte ori trebuie și iese de fiecare dată altceva. După care dăm comunicate și mai penibile cum să ne menținem punctul de vedere, când de fapt îl schimbăm, și cerem altora să facă una și alta – noi nu facem nimic”.

Alina Mungiu-Pippidi consideră că Universitatea ”Babeș-Bolyai” trebuia să analizeze toate tezele îndrumate de îndrumătorul lui Lucian Bode și să le verifice. Îndrumătorul ministrului de Interne are în continuare catedră la UBB, “că așa e la ăștia cu ochi albaștri, cu detașare, posturi rezervate”.

“Ce trebuia să facă UBB? Dacă tot s-au mișcat, trebuiau să ia la mână toate tezele îndrumate de îndrumătorul lui Lucian Bode, care evident nu le citește sau nu e calificat să depisteze cât e de original ce citește (tot acolo) și să le verifice. Respectivul, deși șef la Academia Națională de Informații, are probabil catedră în continuare la UBB, că așa e la ăștia cu ochi albaștri, cu detașare, posturi rezervate. Ei cad mereu în picioare, statul e obligat prin lege să le dea slujbe, și mai nou cad pe picioare academice, că altceva probabil nu se mai găsește pentru experții în securitate. Vezi pe doctorul Bogdan Oprea, ultimul purtător de cuvînt al lui Traian Băsescu care a ajuns doctor și profesor la jurnalism unde predă fake news, și a fost foarte vocal săptămâna asta să răspândească niște fake news cu efectele secundare ale vaccinurilor (au fost mult mai puține decât scria în prospecte și decât au medicamente banale ca paracetamolul) și să denigreze Armata. Invit lumea să citească teza lui, această capodoperă a științei sociale comisă de dr. Oprea și să ne ocupăm de el data viitoare”, scrie Alina Mungiu-Pippidi.

Aceasta scrie și despre cazul lui Radu Carp, membru al comisiei de îndrumare a tezei lui Lucian Bode, care a demisionat din CNATDCU, “, împins de colegi”.

‘Dar între timp un membru al comisiei doctorale a lui Bode, Radu Carp de la Universitatea București a demisionat totuși, împins de colegi, din Comisia de știinţe politice, studii de securitate, știinţe militare, informații și ordine publică, unde fusese plasat împreună cu alți experți în securitate după eliminarea mea de către d-na ministru PNL Anisie și dl Adrian Miroiu, cu misiunea să țină frontul. Că, evident, publicațiile lui nu l-ar fi îndreptățit să fie acolo, nici pe el, nici pe ceilalți experți în securitate parașutați în Comisie. D-nul Carp a declarat că ” Într-adevăr îmi reproșez dar nu este o culpă uriașă” și că ”responsabilitatea acordării acelui titlu îi aparține doamnei Andronescu care a semnat acel titlu, comisiei de la minister CNATDCU care a recomandat… nu UBB conferă titluri, doar recomandă.”. Sunt ceva liberalii zilele alea.

Evident, e pe dos. Peste tot, nu doar la noi, doar îndrumătorul și comisia au obligația să citească tezele și să sesizeze tot ce e în neregulă, și chiar și la noi universitatea dă titlul. Rectorii s-au luptat din greu pentru asta”.

Îndrumătorii de doctorate plagiate și-au văzut în continuare de posturile universitare

Alina Mungiu-Pippidi constată că profesorii îndrumători din scandalurile de plagiat care au zguduit scena politică în ultimii ani nu au pățit nimic și au beneficiat în continuare de posturile universitare:

“Dar îndrumătorii, cei care îi fac doctori pe unii care nu știu nici să citeze (nici nu mai merită să discutăm capacitatea lor generală de a face cercetare originală, că nici nu știu ce e aceea) sunt în România deasupra legii, că nu oricine ajunge îndrumător în România, ei sunt oamenii de încredere. Nimeni nu l-a deranjat pe îndrumătorul lui Victor Ponta, Adrian Năstase, Gabriel Oprea a făcut doctori câți a vrut și nimeni nu i-a luat acest drept, Cristian Vlădescu l-a făcut doctor în medicină pe Cristian Bușoi, șeful grupului de prietenie UE-Qatar, cu 200 de pagini de compilație, de a zis comisia de medicină de la CNACTDU că nici nu se pronunță, că nu e de medicină, și Vlădescu face doctori și azi.

Și Sorin Cîmpeanu a aranjat el așa o acreditare a școlilor doctorale, de toți vor face doctori și pe viitor, indiferent de scandaluri. Stat paralel mai au și alții, dar stat paralel cu doctorat, numai noi. E made in Romania.

Evident, e pe dos. Peste tot, nu doar la noi, doar îndrumătorul și comisia au obligația să citească tezele și să sesizeze tot ce e în neregulă, și chiar și la noi universitatea dă titlul. Rectorii s-au luptat din greu pentru asta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`