Tinerii sibieni fug din oraș: „Optează să se mute la sat pentru costurile mai mici”

Tinerii sibieni fug din oraș: Optează să se mute la sat pentru costurile mai mici
Foto: Facebook/Muzeul Astra.

Tinerii din Sibiu care au vârste între 30 și 45 de ani sunt interesați să cumpere case în apropierea orașului, în satele și orașele mici care se află la cel mult 30 km de Sibiu. Aceste zone, cum ar fi Mohu, Șelimbăr, Veștem, Săliște, Săcel, Ocna Sibiului sunt în mare cerere, potrivit declarațiilor agenților imobiliari.

Tinerii caută să cumpere case în zone cât mai liniștite

„Zilele trecute am avut o cerere mai mare la locuințele la sat, tineri până în 45 de ani caută să cumpere case în zone cât mai liniștite. În schimb, pensionarii caută mai mult să se mute în centrul Sibiului pentru că sunt mai aproape de magazine, de bănci și de spitale. Cerere mare este pentru locuințele din satul Mohu, Veștem, Șelimbăr”, explică un agent mobiliar, citat de Ora de Sibiu.

Sibienii consideră cumpărarea de locuințe în sate ca o opțiune mai accesibilă financiar decât cele din oraș, chiar dacă prețurile pot fi ridicate, ajungând până la 160.000 de euro pentru unele proprietăți. Cei mai mulți preferă casele cu prețuri cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro, care necesită investiții suplimentare.

„Sunt oameni care caută case la un buget mai redus, dar totuși să nu fie foarte departe de oraș. Optează să se mute la sat pentru costurile mai mici, viața bio”, spune un alt agent.

Motivul pentru care orășenii se mută la țară

Lucian Tarchilă, de la agenția imobiliară Oglan, a remarcat un trend crescător al interesului sibienilor de a cumpăra case la țară, mai ales după anii de pandemie.

Acesta menționând că cererea pentru închirierea de locuințe în satele din apropierea Sibiului este redusă, majoritatea preferând să cumpere case de vacanță sau cabane.

Agentul imobiliar a observat că mulți se mută la sat pentru a-și desfășura activități profesionale cum ar fi dulgherie sau tâmplărie, din cauza lipsei spațiilor potrivite pentru acestea în oraș.

În acest sens, el a spus că sunt mulți care se relochează la sat pentru a avea spații unde să-și desfășoare activitatea și că nu merită să mergi mai departe de 20 sau 30 km de oraș pentru a găsi acestea. Prețul caselor din sate a crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând să aibă prețuri similare celor din oraș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`