Franța vrea să crească vârsta de pensionare / Sunt anunțate proteste și greve

Franța vrea să crească vârsta de pensionare / Sunt anunțate proteste și greve
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Guvernul francez urmărește să crească vârsta de pensionare la 64 de ani. Sindicatele au amenințat această decizie cu proteste și greve.

În urma deciziei pe care statul francez vrea să o pună în aplicare, francezii ar trebui să muncească doi ani mai mult, înainte de pensionare, potrivit premierului Elisabeth Borne.

Premierul a oferit și detalii despre o reformă nepopulară a sistemului de pensii. Aceasta ar putea provoca greve.

Vârsta de pensioare ar urma să crească în Franța

Reforma adusă în discuție ar însemna o trezire la realitate și că ar trebui să fie semnată de parlament, potrivit spuselor lui Borne. Vârsta de pensionare la 64 de ani nu este întâmpinată cu fericire de către francezi. Patru din cinci francezi sunt împotriva acesteia, conform unui sondaj Odoxa.

„Sunt foarte conștientă că schimbarea sistemului nostru de pensii ridică întrebări și temeri printre francezi”, a spus Borne.

Sindicatele au organizat o întâlnire în această seară pentru a discuta despre inițiativa dorită de guvernul francez. Aceștia au menționat că nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare, potrivit digi24.ro.

Inițial, Franța voia să crească vârsta de pensionare la 65 de ani. Sindicatele nu sunt de acord cu nicio variantă înaintată de guvern, aceștia menționând că vor urma greve și proteste de amploare dacă decizia va fi semnată.

Momentan, Emmanuel Macron și Elisabeth Borne vor trebui să treacă reforma prin parlament, iar ei nu au o majoritate absolută.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`