Liderii coaliției de guvernare au stabilit că proiectul noii legi a educației, formulat de ministrul Ligia Deca, trebuie să fie adoptat de Parlament până la 15 martie, potrivit G4Media.ro. Sursa citată susține că, în ședința de marți, premierul Nicolae Ciucă a respins propunerea liderului UDMR, Kelemen Hunor, de a aproba proiectul prin asumarea răspunderii guvernului.
Liderii coaliției de guvernare au stabilit următorul calendar pentru proiect: până la 1 februarie vor lucra experții, câte trei de la fiecare partid, iar până la 15 februarie acesta trebuie să treacă de Guvern, urmând să fie votat de Parlament până la 15 martie.
În ședința de marți, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus adoptarea proiectului prin asumarea răspunderii guvernului, însă Nicolae Ciucă a respins propunerea.
Precedentul proiect fusese elaborat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat în contextul acuzațiilor de plagiat ce i-au fost aduse. Forma legii propuse stârnise un val de reacții vehemente atât în societate, cât și la nivelul coaliției.
Ligia Deca, succesoarea lui Sorin Cîmpeanu și fost consilier prezidențial, spunea la începutul mandatului de ministru al Educației că dorește să transpună în noua lege conceptele din proiectul prezidențial „România Educată”.
Proiectul noii legi a învățământului superior, în varianta realizată de Ligia Deca, păstrează portița care le permite rectorilor, prin suspendare, să aibă un număr nelimitat de mandate la conducerea universităților, arată proiectul obținut de Edupedu.ro. Prevederea prin faptul că mandatele trebuie să fie „complete” pentru a fi limitate la două a fost introdusă în 2014.