Paradoxal, în Grecia începe cel mai mare caz de criminalizare a solidarității. 24 de voluntari vor fi udecați pentru că au salvat de la moarte migranți

Paradoxal, în Grecia începe cel mai mare caz de criminalizare a solidarității. 24 de voluntari vor fi udecați pentru că au salvat de la moarte migranți

Un grup de 24 de voluntari sunt judecați pe insula grecească Lesbos, la mai bine de patru ani după ce au fost arestați pentru că au desfășurat misiuni de salvare a migranților în largul Greciei.

Zeci de ONG-uri au criticat procesul din Lesbos

Cazul lor a fost denunțat într-un raport al Parlamentului European ca fiind „cel mai mare caz de criminalizare a solidarității” din Europa, anunță BBC.

Printre inculpații acuzați de o serie de infracțiuni se numără și refugiata și înotătoarea Sarah Mardini.
Un film a relatat recent povestea modului în care aceasta a reușit să fugă împreună cu sora ei din Siria.

Voluntarii au fost inițial reținuți în 2018 pentru mai multe luni sub suspiciunea de trafic de persoane, dar acuzațiile cu care s-a confruntat grupul la Mytilini marți au implicat acuzații de spionaj, acces ilegal la mijloacele de comunicare ale statului, spălare de bani și asistarea unei activități criminale.

Poliția a declarat în 2018 că voluntarii au colectat informații despre fluxurile de refugiați de pe coasta turcă spre insulele grecești Lesbos și Samos și au oferit asistență directă grupurilor organizate de trafic de persoane.

Raportul Parlamentului European din 2021 a subliniat că prima salvare a lui Sarah Mardini a avut loc în 2015, când ea și sora ei, Yusra, au ajutat la salvarea altor persoane aflate la bordul ambarcațiunii cu care călătoreau.

Zeci de ONG-uri au criticat procesul din Lesbos, sursă foto: captură YT

Yusra Mardini a continuat să participe la Jocurile Olimpice de la Rio ca parte a unei echipe de refugiați, iar povestea lor a apărut în drama Netflix din 2022, The Swimmers.

Evadarea lor a avut loc la apogeul afluxului de migranți și refugiați în Grecia, care a determinat un acord al UE cu Turcia pentru a închide pasajul maritim.

Grecia a negat, de asemenea, acuzațiile din ultimii ani potrivit cărora ar fi trimis cu forța bărcile de salvare înapoi în Turcia în așa-numitele „pushback-uri”.

Sarah Mardini a declarat pentru BBC, după ce a fost eliberată în 2018, că arestarea ei a fost un șoc, deoarece grupul ei a vrut să ajute refugiații cu asistență medicală, apă și o pătură atunci când au ajuns în Grecia.

Printre ceilalți membri ai grupului se numără salvamarul voluntar Nasos Karakitsos și cetățeanul olandez pensionat Pieter Wittenberg, care a declarat pentru Amnesty International că riscă 20-25 de ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru că a stat pe plajă ca spectator.

Procesul lor vine imediat după cazul unui migrant somalez, Mohamed Abdi, încarcerat pentru 142 de ani pentru trafic de persoane, după ce a salvat peste 30 de vieți. Abdi a declarat că a ghidat barca de migranți până la țărm după ce a fost abandonată de un traficant turc în 2020.

Zeci de ONG-uri au criticat procesul din Lesbos, iar un grup de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare prin care au cerut guvernului de la Atena să renunțe la acest caz.

Procesul a început marți dar a fost amânat pentru vineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`