Tanczos Barna (UDMR), ministrul Mediului, a respins acuzația că, din cauza Ordonanței de Urgență a Guvernului privind plafonarea prețului la lemnele de foc, s-a ajuns la o adevărată criză în domeniu. Ministrul afirmă că, dimpotrivă, în ultimele trei luni din 2022, în România s-a vândut mai mult lemn decât în perioada similară a anului precedent.
„Nu a existat o criză. Acele ştiri care vorbeau despre lemnul de foc tăiat, spart, ambalat frumos, etichetat la marile lanţuri de magazine, nu era o criză. Era o lipsă la acele magazine, dar acele vânzări reprezintă sub 0,1% din totalul pieţei de lemn de foc. SUMAL 2 ne oferă o imagine reală asupra modului în care s-a cumpărat şi s-a vândut lemnul de foc în octombrie, noiembrie, decembrie 2022 şi în lunile acestea, în perioada în care toată lumea vorbea despre o criză a lemnului de foc, s-a vândut mai mult lemn de foc în România decât în 2021”, a declarat Tanczos Barna la TVR Info, potrivit News.ro.
Acesta a precizat că Parlamentul are posibilitatea, în noua sesiune care începe în februarie, să modifice Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern: „Deci această criză nu a existat, preţul este, într-adevăr, plafonat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, probabil că Parlamentul, în februarie, va lua decizie cu privire la modificarea sau completarea acestei Ordonanţe de Urgenţă, dar se găsesc lemne de foc pe piaţă”.
Pe de altă parte, ministrul Mediului a afirmat că după luna martie nu va mai fi cazul pentru menţinerea plafonării preţului pentru lemnul de foc.
În octombrie, Guvernul PNL – PSD – UDMR a adoptat o Ordonanță de Urgență care a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 lei/metru cub. La scurt timp, însă, marile magazine nu mai aveau la vânzare acest produs.
Cătălin Tobescu, președinte la Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, declarase în octombrie, pentru B1 TV, că OUG adoptată de Guvern a fost o intervenție foarte brutală în piață, care a aruncat în aer mecanismul de formare a prețului.
„Nici măcar anul trecut, când nu era niciun fel de problemă, lemnul de foc nu a fost 400 de lei în zona de câmpie, a fost cel puțin 650 – 700 de lei, deci pur și simplu acest preț de 400 de lei pe metru cub este un preț artificial care, bineînțeles, așa cum ați arătat în documentarea dumneavoastră, a creat blocaje”, mai afirmase Tobescu.
Pe 2 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a admis că Guvernul a greșit când a decis plafonarea la 400 lei și a anunțat că va lua măsuri de corectare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat: „La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei/mc la lemn și am considerat că 400 de lei pe metrul cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea de a recunoaște acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”.
Iar la finele lunii noiembrie, Tanczos Barna a declarat că Guvernul, nu Ministerul Mediului, a fost cel care a decis plafonarea prețului la lemnul de foc. Acesta a precizat atunci că propunerea Ministerului a fost de a fi acordate vouchere.