CNN: Jocurile de război sugerează că o invazie chineză în Taiwan ar eșua, cu un cost uriaș pentru armatele din SUA, China și Taiwan

CNN: Jocurile de război sugerează că o invazie chineză în Taiwan ar eșua, cu un cost uriaș pentru armatele din SUA, China și Taiwan
Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ding Lin) și Joe Biden (F: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA)

O invazie chineză în Taiwan în 2026 ar duce la mii de pierderi în rândul forțelor chineze, americane și taiwaneze, fiind puțin probabil să se soldeze cu o victorie pentru Beijing, arată un think tank independent din Washington, care a efectuat simulări de jocuri de război pentru un posibil conflict, relatează CNN.

CNN: Jocurile de război sugerează că o invazie chineză în Taiwan ar eșua

Un război pentru Taiwan ar putea lăsa o armată americană victorioasă într-o stare la fel de rea precum cea a forțelor chineze pe care le-ar învinge.

La sfârșitul conflictului, cel puțin două portavioane americane s-ar afla pe fundul Pacificului, iar marina modernă a Chinei, cea mai mare din lume, ar fi în „haos”.

Acestea sunt o parte dintre concluziile analizei realizate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, care susține că a efectuat una dintre cele mai ample simulări de jocuri de război făcute vreodată cu privire la un posibil conflict pentru Taiwan, o insulă democrată cu 24 de milioane de locuitori pe care Partidul Comunist Chinez o revendică, cu toate că nu a controlat-o niciodată.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a refuzat să excludă posibilitatea de a folosi forța militară pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

CSIS susține că proiectul a fost necesar deoarece simulările anterioare au fost prea restrânse sau prea opace pentru a oferi publicului și politicienilor o viziune reală asupra modului în care ar putea decurge conflictul din Strâmtoarea Taiwan.

„Nu există niciun joc de război neclasificat care să se refere la conflictul SUA-China”, spune Mark Cancian, unul dintre cei trei lideri de proiect și consilier la CSIS.

„Dintre jocuri care sunt neclasificate, de obicei acestea se fac doar o dată sau de două ori”, a explicat el.

CSIS a parcurs acest joc de război de 24 de ori pentru a răspunde la două întrebări fundamentale – dacă ar avea succes invazia și cu ce cost ar presupune acest lucru.

Răspunsurile probabile sunt „nu” și „enorm”, arată raportul CSIS.

„Statele Unite și Japonia pierd zeci de nave, sute de aeronave și mii de militari. Asemenea pierderi ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani (…). China suferă și ea foarte mult. Marina sa este în haos, nucleul forțelor sale amfibii este distrus și zeci de mii de soldați sunt prizonieri de război”, arată raportul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`