Cătălin Drulă, președintele USR, i-a cerut lui Lucian Bode (PNL) să demisioneze din funcția de ministru de Interne. Reacția vine după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, pentru PressOne, că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.
Drulă a amintit că într-o situație similară se află și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, și că președintele Klaus Iohannis, în trecut vocal pe subiect, nu are nicio reacție.
USR a depus la finele anului trecut o moțiune simplă împotriva ministrului Lucian Bode. O moțiune depusă anterior a picat, Bode fiind salvat de colegii de coaliție din PSD și UDMR.
„„Doctor” Bode, soluția e demisia! Presiunile asupra UBB nu te fac mai puțin hoț.
PressOne a dezvăluit azi că Lucian Bode a dat în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai” ca să blocheze ancheta de plagiat a tezei sale de doctorat.
De ce e important că Bode a plagiat? Pentru că plagiatul înseamnă furt. Iar cine a furat o dată va fura în continuare. Vă aduceți aminte scandalul cu achiziții trucate de BMW-uri”, a scris liderul USR, pe Facebook.
Drulă a amintit apoi cum s-a ajuns ca UBB să reanalizeze texa de doctorat a lui Bode: „După ce o echipă USR a stat să transcrie de mână teza de doctorat a lui Bode, pentru că era mai greu accesibilă decât arhivele Securității, UBB a concluzionat că există fragmente plagiate. Atunci, Bode saluta analiza UBB și mințea România că teza lui e în regulă. A urmat analiza Emiliei Șercan, care a demonstrat un plagiat grosier, iar UBB anunța o nouă anchetă pentru o verificare mai amănunțită. Acum, Bode nu mai salută Universitatea, ci o dă în judecată la Tribunalul Sălaj, ca să blocheze verificarea tezei. Am mai văzut acest model”.
De asemenea, Drulă a amintit cum a reușit Nicolae Ciucă, premierul țării și președintele PNL, să blocheze în instanță, cu sprijin din sistemul judiciar, analizarea propriei teze de doctorat, de asemenea cu suspiciuni de plagiat: „Prim-plagiatorul țării a acționat și el în instanță și a blocat CNATDCU de la verificarea sesizărilor de plagiat împotriva lui. Într-o manevră josnică și ilegală – metoda coperta – dosarul lui Ciucă a ajuns la un judecător pus în funcții de PNL și care s-a pensionat imediat după ce i-a făcut pe plac lui Ciucă”.
„Până acum, peneliștii Sorin Cîmpeanu și Florin Roman au demisionat din funcția de ministru din cauza plagiatelor. Dar Bode și Ciucă duc mândri mai departe tradiția furtului și a imposturii fără nicio urmă de rușine. Aceste două personaje toxice arată cât de jos poate coborî un partid întreg ca să protejeze hoții”, a mai susținut președintele USR.
Drulă a mai precizat că „Iohannis tace”, în condițiile în care președintele a fost extrem de dur în privința plagiatului lui Victor Ponta, dar acum nu zice nimic.
Luni, într-un articol pentru PressOne, jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit că Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, într-o încercare de a bloca un verdict de plagiat în cazul tezei sale de doctorat.
Bode a deschis procesul în Sălaj, județ pe care-l conduce politic, și un prim termen de judecată a fost stabit pentru 17 ianuarie. Numai că specialiștii UBB ar urma să se pronunțe mai devreme, ceea ce ar lăsa procesul deschis de Bode fără obiect.
„Dl Bode încearcă să prevină ca instituția să spună că lucrarea e plagiată într-o proporție mai mare decât a constatat la prima verificare a tezei, cea de la finele lunii octombrie, când a decis că 2,9% din teză e plagiată. Eu am arătat că e 20% plagiat”, a susținut Șercan, pentru B1 TV.