Cât costă nunțile în 2023 / În ce investesc mirii și cum pot face economii + Cât a ajuns darul de nuntă

Cât costă nunțile în 2023 / În ce investesc mirii și cum pot face economii + Cât a ajuns darul de nuntă
Foto: Pixabay

Nunta este cel mai așteptat moment din viața unei persoane, așa că majoritatea sunt dispuși să facă orice sacrificii pentru a avea un eveniment cu fast, care să fie apreciat de cei din jur.

Când vine vorba de sacrificii financiare, aproape nimeni nu se mai uită la bani: de la rochia de mireasă și până la costumul ginerelui, verighete, meniuri sau aranjamente florale toate trebuie să fie cât mai valoroase și cât mai frumoase.

Cum prețurile au crescut în aproape toate domeniile în ultimul an, nunțile vor deveni și ele mai scumpe în 2023. Chiar și așa, este important de știut că mirii pot face economii semnificative dacă plănuiesc marele eveniment din timp.

Cât au ajuns să coste nunțile în 2023

Pandemia a dat peste cap planurile multor cupluri de a-și mai uni destinele. Restaurantele au fost închise, iar restricțiile i-au făcut pe mulți să își amâne evenimentele chiar și cu doi ani. Numai că odată cu trecerea timpului prețurile au continuat să crească, așa că nunțile sunt acum și cu 40% mai scumpe de cât erau înainte de pandemie, potrivit evz.ro.

În acest sens, mirii trebuie să fie atenți la ce și cât consumă, iar mulți au deja un plan bine pus la punct pentru a face economii.

Unii dintre aceștia au refăcut listele cu invitați, renunțând în a-i mai chema pe cei foarte îndepărtați sau pe cei pe care nu i-au mai văzut de demult.

Potrivit organizatorilor de evenimente, majoritatea nunților din prezent au între 80 și 100 de invitați, mai scrie sursa citată.

Cum se pot face economii la nunțile din 2023

Înainte de nuntă mirii pot scoate din buzunar sume care să depășească și 10.000 de lei.

Doar invitațiile de nuntă, în funcție de modelul ales, pot ajunge să coste câteva sute de lei.

Rochia de mireasă se ridică la câteva mii de lei, la fel și costumul ginerelui.

Hainele pot fi însă mai ieftine dacă sunt procurate din timp, de la târguri speciale, atunci când există câteva oferte care nu merită ignorate.

Florile sunt o altă investiție costisitoare în ziua nunții.

Potrivit sursei citate, acestea pot costa minim 2.000 de lei, în funcție de cât de complexe sau cât de multe aranjamente sunt realizate.

Candy bar-ul este nelipsit de la evenimentele din ultimii ani, la fel și cabina foto. Prețurile însă nu sunt de neglijat, întrucât alte câteva sute de lei vor merge și în această direcție.

Prețul unui meniu de nuntă pleacă de 350 de lei de persoană și poate ajunge și la 800 de lei, în funcție de local și de pretențiile mirilor.

Perioada, luna și ziua sunt, de asemenea, niște coordonate care pot să stabilească prețul final.

Cele mai mari prețuri sunt în lunile de vară și în zilele de sâmbătă. Dacă vreți să faceți economii puteți alege o nuntă iarna sau toamna, dar și o zi de vineri sau duminică.

Cât va fi darul de nuntă în 2023

Mirii nu sunt singurii care scot bani mulți din buzunar atunci când vine vorba de nunți. La fel se întâmplă și în cazul nuntașilor, care trebuie să lase un dar cât mai potrivit.

Se spune că suma pe care o pune în plic fiecare persoană trebuie să fie cel puțin dublul meniului. Așa că o familie scoate din buzunar cel puțin 1.500 de lei la o nuntă. Trebuie însă ținut cont și de cheltuielile organizatorice, pentru care se mai adaugă minim 200 de lei, așa că darul minim la o nuntă este în 2023 de 1.700 de lei pentru un cuplu.

În București, spre exemplu, darul este și mai mare, de cel puțin 1.000 de lei pentru fiecare persoană.

Rudele mirilor dau un dar mai mare față de restul nuntașilor, care pleacă de la minim 2.500-3.000 de lei de familie, mai scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`