România face împrumuturi de miliarde chiar de la începutul anului. Pretextul noilor datorii

România face împrumuturi de miliarde chiar de la începutul anului. Pretextul noilor datorii
Foto: Pixabay.

Patru miliarde de dolari joi, nivel record la împrumuturi chiar în primele zile ale noului an: este suma pe care statul român a împrumutat-o în cadrul primei ieșiri din acest an a statului pe piețele financiare internaționale.

Potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial, emisiunea vizează și răscumpărarea anticipată a unor obligațiuni mai vechi, denominate în dolari, scadente în august 2023 și ianuarie 2024 și preschimbarea acestora cu obligațiuni noi – anunţă site-ul cursdeguvernare.ro.

Statul a împrumutat, anul trecut, 2,1 miliarde de dolari; a urmat un nou împrumut în dolari în mai, în valoare de 1,75 miliarde de dolari.

Statul a avut în vedere lansarea a două serii noi de obligațiuni denominate în dolari, cu maturitate de 10, respectiv 30 ani

”Ministerul de Finanțe a revenit pe piețele internaționale, prin emisiuni denominate în dolari, pe scadențele cinci ani (1,24 miliarde), 10 ani (1,5 miliarde) și 30 ani (1,25 miliarde), la costuri medii anuale de MS+280 puncte bază, MS+350 puncte bază, respectiv MS+385 puncte bază”, se arată într-o notă transmisă investitorilor de Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, citat de cursdeguvernare.ro.

Statul are un necesar de finanțare foarte ridicat în acest an, de circa 160 de miliarde de lei (32 de miliarde euro), echivalentul a 10,3% din PIB, nivel record, potrivit rapoartelor Ministerului Finanțelor Publice.

Necesarul brut de finanțare din 2023 este determinat de:

  • nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB – aproximativ 68 mld. lei;
  • volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei; acestea reprezintă împrumuturi mai vechi care ajung la scadență în acest an și vor fi înlocuite de noi împrumuturi, cu dobânzi semnificativ mai mari.

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de circa 97-102 mld. lei

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 mld. EUR prin:

  • emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 mld. euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
  • disponibilizarea sumelor de circa 2 mld. de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență; iii) trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la circa 1,5 mld. de euro – menţionează sursa citată.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)
21:48 - Sancțiunea primită de un șofer prins pe DN 1 cu o viteză de 213 km/h. IPJ Sibiu: Viteza se premiază!
21:34 - Daniel Fenechiu (PNL): Este cât se poate de evident că Mircea Geoană e foarte neglijent cu anturajul. În momentul în care tu te afișezi cu anumite persoane, dai un semnal (VIDEO)
21:21 - Alina Gorghiu: Tăcerea nu este o soluție în cazurile de violență și hărțuire sexuală. Ministerul Justiției a elaborat un ghid care îndrumă victimele către autoritățile competente
21:19 - În câte ore parcurge un autobuz în București, un traseu cu 43 de stații. Timpul petrecut în autobuz, suficient încât să străbați drumul București-Sibiu
21:05 - Simona Spătaru, despre eventuala majorare a TVA: Totul va costa mai mult cu 30%. Aceasta este propunerea coaliției pentru a putea să își acopere o parte dintre pierderile mari pe care le-au produs în economie (VIDEO)
20:58 - Ciclonul Cassandra lovește România, după ce a făcut ravagii în Italia. Care vor fi zonele cele mai afectate din țara noastră (VIDEO)
20:41 - NATO, despre Mircea Geoană: A obținut autorizație de securitate și a lucrat în mod consecvent în sprijinul Alianței transatlantice și în apărarea valorilor democratice ale NATO