Un pompier din Sibiu a băut o bere și a incendiat casa fostei iubite. Femeia a rămas pe drumuri cu trei copii

Un pompier din Sibiu a băut o bere și a incendiat casa fostei iubite. Femeia a rămas pe drumuri cu trei copii
Foto: Facebook/Matei Mihaela Simona-Ceplinschi.

Ionuț Lazăr, un pompier din Sibiu, a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare pentru incendierea casei în care locuia fosta sa parteneră și cei trei copii ai acesteia. El a fost obligat să plătească despăgubiri materiale și morale de aproximativ 180.000 de euro. Lazăr a consumat mult alcool înainte de a comite acest act, care a avut loc la ora 01:00 a zilei de 2 septembrie 2022, după cum au stabilit procurorii militari care au investigat cazul.

Răzbunare pentru despărțire

”Pe fondul stării de ebrietate avansată în care a ajuns şi a geloziei care îl măcina în mod constant după despărţirea de fosta sa concubină, neacceptând ideea că s-a despărţit de el şi că refuză să se împace, în pofida solicitărilor sale insistente, a luat hotărârea de a se răzbuna pe aceasta în schimbul suferinţei sentimentale pe care el pretindea că astfel i-a fost provocată, luând decizia de a incendia locuinţa ei”, rezumă și judecătorii Tribunalului Militar Cluj, unde la finele anului trecut s-au încheiat procesele deschise ca urmare a incendiului provocat de pompierul gelos și împătimit de jocurile de noroc.

De la o benzinărie din Șelimbăr a umplut două sticle de plastic cu patru litri de benzină, iar Dacia pe care o folosea și pentru a face taximetrie în timpul liber a lăsat-o la aproximativ un kilometru de casa din Șura Mare, al cărei gard l-a sărit de cum a ajuns.

”A băut o bere şi, după ce în prealabil s-a asigurat că partea civilă şi membrii familiei nu sunt în imobil, a distrus prin incendiere imobilul acesteia, folosind drept combustibil benzina pe care şi-o procurase  anterior, aruncând benzină în mai multe locuri ale casei pentru ca focul să izbucnească din mai multe focare.

După săvârşirea faptei, inculpatul s-a deplasat la autoturismul pe care îl lăsase la o distanţă de circa un km de imobilul pe care l-a incendiat, deplasându-se cu acesta spre domiciliul său din localitatea Şelimbăr”, mai preiau judecătorii din rechizitoriul procurorilor.

Poliția nu intervenea în conflictul celor doi

Femeia care a locuit o vreme cu Ionuț Lazăr a devenit o victimă a acestuia după despărțire. Ionuț Lazăr o amenința că o va face să sufere, o urmărea atât pe ea, cât și pe copii.

Poliția nu a intervenit în mod util, în ciuda repetatelor sesizări. „Spune-i la mamă-ta că o să vă dau foc și o să ardeți toți”, i-a transmis, cu nicio săptămână înainte de incendiu, fiului de 15 ani.

În fața instanței, Ionuț Lazăr a recunoscut toate acuzațiile care i-au fost aduse, beneficiind astfel de un proces scurt, dar mai ales de reducerea maximului pedepsei care îi poate fi aplicată de la șapte ani la patru ani și opt luni.

Tribunalul Militar Cluj a decis să îl condamne la trei ani și opt luni de închisoare, fiind încarcerat în Penitenciarul Gherla.

Mama și cei trei copii au cerut și daune morale de 300.000 de lei, ca urmare a traumei prin care au trecut. Instanța a dispus ca daunele morale pe care Ionuț Lazăr trebuie să le plătească sunt de 200.000 de lei.

Pompierul va plăti 200.000 de lei

Instanța a dispus și luarea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor fostului pompier. Doar că acesta și-a vândut inclusiv apartamentul pe care îl deținea în Sibiu, pentru a-și acoperi datoriile generate de jocurile de noroc de care devenise împătimit.

„Își trimitea rudele să mă convingă să ne împăcăm. Mă bombarda cu zeci de mesaje, mă amenința că se sinucide. Am ajuns să ne trezim cu el că ne urmărește, pe mine și pe copii. Intra fără să ne anunțe în curte și ne urmărea la geam. Într-o zi, ne-am trezit cu el și în momentul în care l-am amenințat că dacă nu pleacă sun la poliție mi-a spus că a venit să-i dau două ceasuri care au rămas la mine.

Eu am urcat după ceasuri, iar el i-a cerut băiatului meu să-i aducă pantofii sport pe care el îi cumpărase cu ceva timp în urmă. Băiatul i-a adus, iar el a luat un cuțit și i-a tăiat. Au fost momente de groază pentru copil și pentru mine.

Pe acest fond, în altă seară, băiatul meu a făcut un atac de panică pentru că s-a speriat foarte tare când l-a văzut la poartă. I se încleștase maxilarul și i-au amorțit mâinile. Până am liniștit copilul el a fugit”, povestea Mirela, victima piromanului, pentru Turnul Sfatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`