Iași: După 4 ani în care a plătit rate la bancă, o femeie a aflat că nu achitase decât 1,3 lei

Iași: După 4 ani în care a plătit rate la bancă, o femeie a aflat că nu achitase decât 1,3 lei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O femeie din Iași a plătit rate la bancă timp de patru ani, dar apoi s-a trezit că nu achitase decât 1,3 lei. În 2021, împotriva ei au început procedurile pentru executarea silită. La finele anului trecut, judecătorii au dispus anularea executării silite, dar verdictul poate fi atacat cu apel.

Cazul unei femei din Iași care luase un împrumut de la o bancă

Ziarul de Iași notează că Lenuţa B. încheiase, în 2006, un contract de credit pe 10 ani cu Banca Comercială Română. Ea împrumutase 5.000 de lei și a plătit rate timp de patru ani. În 2021, când împotriva ei au început procedurile de executarea silită, datoria se ridica la 4.998,70 lei.

În iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a ajuns la un recuperator, Invest Capital Ltd. În luna octombrie a aceluiași an, după ce zece ani nu se întâmplase nimic, recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc pentru executare silită.

Anul trecut, în februarie, femeia s-a adresat instanţei, invocând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Conform legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani. În cazul unui credit bancar, termenul se aplică pentru fiecare rată în parte. Pentru Lenuţa B. totuşi, nu se aplica această regulă, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară.
La finele anului trecut, judecătorii au stabilit că, la momentul formulării cererii de executare silită, dreptul Invest Capital Ltd era deja prescris şi au dispus anularea executării silite. Decizia lor poate fi atacată cu apel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)