România urmează să primească vehicule tactice JLTV de la o companie americană

România urmează să primească vehicule tactice JLTV de la o companie americană

Reprezentanţii Oshkosh Defense au anunțat că U.S. Army Contracting Command – Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru.

Cel mai probabil, vehicule blindate de luptă JLTV care urmează să fie livrate României vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), ca parte a unui contract în valoare de 227 de milioane lei – relatează Defense Romania.

„Ne angajăm să ne sprijinim aliații și în consolidarea capacităților lor, îmbunătățind în același timp interoperabilitatea cu armata SUA”, a declarat John Lazar, vicepreședinte internațional al companiei Oshkosh Defense.

JLTV – ultima generație de vehicule blindate 4×4 proiectate și fabricate integral de compania americană Oshkosh Defense

La 25 august 2015, L-ATV a fost selectat drept câștigător al programului JLTV iar prima comandă de livrare a JLTV a fost plasată în martie 2016, armata americană comandând 657 de vehicule.

„Lituania a primit recent cea de-a doua comanda de JLTV-uri Oshkosh Defense, iar până la sfârșitul anului 2024, vor avea o flotă de 500 de JLTV-uri”, a mai spus acesta.

Interesul pentru vehiculele tactice produse de compania Oshkosh Defense este în creştere, iar printre ultimele state interesate să achiziţioneze vehiculele produse de compania americană se număra Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia, România și Macedonia de Nord. Până în prezent, Oshkosh a construit peste 16.000 de JLTV pentru armata SUA și aliații săi.

Comanda din partea României pentru JLTV

România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (aproximativ 47 de milioane de euro). Acestea vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4×4 pentru Armata României

Un blindat Oshkosh JLTV costă de la 230-270.000 până la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include și rachete ghidate anti-tanc, astfel că Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ar putea primi în jur de 120-130 de vehicule tactice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`