Patriarhia Română dezaprobă acțiunea prin care aproximativ 200 de persoane au luat parte la o slujbă de sfințire a 100 de cruci de lemn, care mai apoi au fost montate pe terenul pe care Guvernul l-a alocat construirii unei Moschei în București, potrivit unui comunicat al Bisericii Ortodoxe.
“Acţiunea provocatoare organizată în seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că „în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase” (art. 13) .
Patriarhia Română îşi reiterează poziţia fermă de respingere a oricărei forme de învrăjbire etnică şi religioasă şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă”, scrie Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Biserica a mai mai explicat că cei trei clerici care au participat la această acțiune au statut necanonic.
“Patriarhia Română îşi exprimă surprinderea şi dezaprobă acţiunea organizată, fără binecuvântarea (aprobarea) Arhiepiscopiei Bucureştilor, în seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din Bucureşti atribuit comunităţii musulmane, în care au fost implicaţi trei clerici cu statut necanonic: un preot pensionat din Bucureşti, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericeşti), precum şi doi monahi, unul exclus din obştea mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ, iar celălalt, din judeţul Vaslui, fără apartenenţă canonică la o obşte monahală. De altfel, cei doi monahi au participat şi la protestele spontane din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, în urmă cu doi ani”, se mai arată în comunicat.
Aproape 200 de persoane au participat, luni, la București, la o slujbă de sfințire a o sută de cruci de lemn, slujba având loc pe terenul pe care Guvernul l-a alocat Cultului Musulman pentru construcția unei moschei.