Sever Voinescu: Motivul de îngrijorare în ceea ce privește criza imigranților ar trebui să fie fragilitatea instituțiilor UE. Ce mai este, azi, Tratatul de la Schnegen? Ce mai înseamnă Acordul de la Dublin?

Sever Voinescu: Motivul de îngrijorare în ceea ce privește criza imigranților ar trebui să fie fragilitatea instituțiilor UE. Ce mai este, azi, Tratatul de la Schnegen? Ce mai înseamnă Acordul de la Dublin?
Foto: business24.ro

Într-un editorial, jurnalistul Sever Voinescu răspunde cu argumente celor care încearcă să compare situația refugiaților sirieni care vin în Europa cu cea a refugiilor românilor din Basarabia în România.

Jurnalistul susține că astfel de afirmații sunt mai degrabă făcute în scopul manipulării și nu constituie un argument valid.

Acele refugii n-au absolut nimic în comun cu refugiul-invazie sirian de azi și sfidez pe toți cei care susțin contrariul.  Mai întîi, românii din Basarabia nu și-au părăsit niciodată țara. Au plecat dintr-o parte a României în alta. Valul de sirieni a luat-o spre Germania, Austria, Franța, Olanda, UK. Dacă basarabenii noștri ar fi luat-o, în masă, direct spre Paris în 1940 sau în 1944, erau în aceeași situație cu sirienii de azi, dar nu a fost așa. Ei vroiau, doar, să rămînă în România; adică, între ai lor.

A doua imensă deosebire este că refugiații basarabeni vroiau să se întoarcă acasă după ce Basarabia ”se liniștea”. Dovadă că, în 1941, cînd li s-a părut că ”s-a liniștit”, au și făcut-o. De unde să știe bieții de ei că doar patru ani mai tîrziu o vor lua iarăși înapoi? Nu fugea nimeni după ajutoare sociale, nu se refugia nimeni cu gîndul la beneficii sau la salarii mai bune decît ar putea avea în țara lor”, a scris acesta pe Evenimentul Zilei.

Jurnalistul notează că motivul real de îngrijorare în ceea ce privește criza refugiaților din Europa ar trebui să fie fragilitatea instituțiilor UE.

Motivul de  îngrijorare pentru cei care cred că Europa este Uniunea Europeană și nimic mai mult ar trebui să fie fragilitatea instituțiilor UE și nu vocile sceptice ce se mai aud ici-colo. Ce mai este, azi, Tratatul de la Schnegen? Ce mai înseamnă Acordul de la Dublin? Valul sirian a doborît instituții extem de importante pentru Uniune.

Nu vă frămîntă faptul că punctul de rupere al instituțiilor europene nu ține de calitatea lor și nici de justețea lor, ci de cantitatea de oameni care se urcă pe ele?  Nu vă tulbură să constatați că, dacă vin 100 de persoane, Uniunea îi poate gestiona în propriul ei cadru administrativ, dar că dacă vin 100.000 tot ce știam noi despre propriile noastre instituții nu mai înseamnă nimic, pentru că ele sînt pur și simplu spulberate? Cît de solide sînt instituțiile noastre? Pe cît de solide sînt ușile de la intrare? Pe mine, toate acestea mă pun pe gînduri”, a mai adăugat Sever Voinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`