Ce ar însemna declararea epidemiei de gripă în România. Adrian Marinescu, Institutul Matei Balș: Lunile ianuarie și februarie vor fi oricum complicate. Presiunea va fi mare la nivelul spitalelor (VIDEO)

Ce ar însemna declararea epidemiei de gripă în România. Adrian Marinescu, Institutul Matei Balș: Lunile ianuarie și februarie vor fi oricum complicate. Presiunea va fi mare la nivelul spitalelor (VIDEO)
Foto: Pixabay

Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș, a explicat ce ar presupune declararea epidemiei de gripă în România, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, și s-a arătat de părere că „lunile ianuarie și februarie oricum vor fi complicate”.

Adrian Marinescu (Institutul Matei Balș), pe B1 TV, despre o eventuală declarare a epidemiei de gripă

Medicul s-a arătat de părere că primele două luni din an „oricum vor fi complicate”.

„În primul rând, aș spune următorul lucru. Indiferent dacă astăzi vom avea sau nu epidemie, eu cred că trebuie să ne gândim în felul următor – lunile ianuarie și februarie oricum vor fi complicate. Spuneați dumneavoastră mai devreme că e un val fără precedent. Eu aș spune că de fapt e o întoarcere la normalitate după trei ani de pandemie. Ce avem în plus este într-adevăr situația în care circulația acestor virusuri gripale și sincițial respirator, ș.a.m.d., a fost mult redusă în cei trei ani și atunci sigur că ne infectăm într-o măsură mai mare. În plus, avem în continuare infecție cu SARS-CoV-2, chiar dacă sunt forme ușoare”, a declarat Adrian Marinescu.

„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că presiunea în această perioadă va fi mare la nivelul spitalelor, ceea ce se întâmplă și la «Matei Balș». Avem peste 250 de prezentări în 24 de ore. E adevărat că cei mai mulți nu rămân internați, probabil că 10%, maxim 15% au nevoie de internare și de monitorizare, dar e o presiune mare, înseamnă timp de așteptare”, a continuat el.

„După părerea mea, ar trebui să mai plecăm de la două lucruri. În primul rând, cred că cel puțin jumătate dintre cei care ajung la camerele de gardă ar putea să rezolve cu medicul de familie sau cu medicul pediatru – sfatul meu, să fie primul filtru care să ne orienteze. În al doilea rând, trebuie să luăm în calcul că măsurile care să prevină, nu mă refer la restricții, dar măsurile care să prevină infectarea ar fi binevenite, mai ales pentru persoanele care într-adevăr sunt vulnerabile – și aici nu mă refer doar la cei care au extremele de vârstă, sunt și persoanele care au boli cronice, cei care sunt supraponderali”, a adăugat medicul.

„Așa cum știam de la COVID, să știți că și la gripă au un risc categoric mai mare de a ajunge la complicații, de a avea probleme, de a avea insuficiențe respiratorii și trebuie să fie cu atât mai mult atenți”, a mai spus Adrian Marinescu.

Întrebat ce ar însemna declararea epidemiei de gripă, el a explicat: „Înseamnă o mai bună organizare la nivelul unităților spitalicești. Spun o mai bună organizare pentru că eu cred că ele sunt deja pregătite. De exemplu, noi, la «Matei Balș», am avut măsurile de prevenție și le avem în continuare, inclusiv masca de protecție pe care o folosim oriunde în incinta spitalului. Ce vor trebui să facă spitalele, să asigure că personalul medical este protejat, asta în primul rând”.

„În al doilea rând, trebuie să asigure locuri pentru acești pacienți cu infecții respiratorii, trebuie să asigure o anumită structură la camera de gardă. Sunt lucruri pe care oricum le fac, dar le vor face mai bine, știind că e un moment totuși mai greu”, a mai precizat Adrian Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`