Noua Cameră a Reprezentaților încă nu poate fi învestită. Republicanul Kevin McCarthy a picat a șasea oară în două zile la votul pentru președinția forului

Noua Cameră a Reprezentaților încă nu poate fi învestită. Republicanul Kevin McCarthy a picat a șasea oară în două zile la votul pentru președinția forului
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Brochstein

Republicanul Kevin McCarthy a pierdut un al șaselea vot pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, miercuri, astfel că a propus și mai multe concesii-cheie în încercarea de a obține 218 voturi, transmite CNN.

Kevin McCarthy a picat a șasea oară în două zile la votul pentru președinția Camerei Reprezentanților

Majoritatea republicană din Cameră a intrat într-un impas în contextul opoziției pe care a manifestat-o un grup de conservatori față de McCarthy.

Fără un președinte la Cameră, reprezentanții-aleși nu pot fi învestiți în funcții, astfel că până și reprezentanții în exercițiu, adică aceia care dețineau un mandat și înaintea alegerilor din care a rezultat al 118-lea Congres al SUA, sunt reprezentanți-aleși în acest moment.

Procedura prevede că decanul de vârstă îl va instala pe președintele-ales al Camerei Reprezentaților, iar acesta din urmă îi va învesti pe congresmenii-aleși.

Instituția va rămâne paralizată până la rezolvarea disputei.

Este neclar dacă vor reuși McCarthy și aliații săi să obțină voturile în cele din urmă – și cu cât se prelungește lupta mai mult, cu atât șansele sale de fi instalat la șefia Camerei scad. Pe de altă parte, miercuri au existat câteva semnale că negocierile progresează.

Donald Trump evitase marți să își reiteze susținerea față de McCarthy, care tocmai suferise o înfrângere grea, însă cei doi au purtat o discuție marți seară, iar fostul președinte american a ieșit cu un apel mult mai clar.

„Republicanilor, nu transformați un mare triumf într-o înfrângere gigantică și rușinoasă. Este momentul să sărbătorim, o meritați. Kevin McCarthy va face o treabă bună și poate chiar o treabă grozavă – doar urmăriți!”, a declarat Trump pe Truth Social, potrivit The New York Times.

Nici măcar mesajul lui Trump nu i-a convins pe toți republicanii din Cameră să îl susțină pe McCarthy. Deși cel mai agresiv opozant din interiorul partidului este Matt Gaez, un republican din Florida și totodată unul dintre cei mai loiali aliați ai lui Trump din Congres, apelul fostului președinte nu l-a făcut să își schimbe poziția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`