Piese fabricate de 13 companii din SUA au fost găsite în rămășițele uneia dintre dronele iraniene utilizate de Rusia pentru a ataca ținte în Ucraina, susțin jurnaliștii de la CNN, citând surse din serviciile secrete ucrainene.
Aceste piese au fost găsite în fragmentele unei drone doborâte în Ucraina, toamnă, iar datele au fost transmise de către Kiev către responsabili ai guvernului american la sfârșitul anului trecut.
Luna trecută, Casa Albă a creat o echipă de lucru pentru a investiga modul în care tehnologia americană și occidentală, de la echipamente mai mici precum semiconductori și module GPS până la piese mari precum motoare, a putut să ajungă în componența dronei fabricate de Iran, o țară supusă unui regim sever de sancțiuni.
SUA impun de mult timp restricții și controale dure pentru exporturile lor și sancțiuni pentru a împiedica Iranul să obțină tehnologia și componentele necesare fabricării armelor.
În prezent, Washingtonul încearcă să îmbunătățească aplicarea acestor sancțiuni prin încurajarea companiilor să își monitorizeze mai bine propriile lanțuri de aprovizionare și prin încercarea de a identifica distribuitorii externi care preiau aceste produse și le revând.
Potrivit CNN, nu există dovezi că vreuna dintre aceste companii, neidentificate în raport, ar încălca legislația SUA și ar exporta cu bună știință tehnologia pentru a fi utilizată în fabricarea dronei.
Chiar și companiilor care promit o mai bună supraveghere le este de obicei extrem de dificil să controleze unde ajung aceste piese pe piața globală, potrivit experților familiarizați cu dosarul.
Din cele 52 de componente analizate, care au fost extrase de ucraineni dintr-o dronă iraniană de tipul Shahed-136, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite, potrivit anchetei. Restul de 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia.