Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): România are șanse semnificative să evite recesiunea / E posibil ca anul acesta inflația să coboare sub pragul de 10% (VIDEO)

Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): România are șanse semnificative să evite recesiunea / E posibil ca anul acesta inflația să coboare sub pragul de 10% (VIDEO)

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat recent că o treime din lume va intra în recesiune anul acesta. Însă Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a susținut că România are șanse să evite recesiunea. În schimb, probleme vor avea economiile emergente, care se vor confrunta cu crize de lichiditate și incapacitate de plată, iar restul lumii va trebui să le arunce acestora „un colac de salvare”.

Dăianu a mai susținut că inflația în țara noastră va scădea anul acesta și e posibil să coboare chiar sub pragul de 10%. Amintim că, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației în noiembrie a ajuns la aproape 17%.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Dăianu: România se încadrează într-un pluton care are șanse semnificative să evite recesiunea

„Când FMI a făcut această prezicere, și ei judecă potrivit scenariilor pe care le construiesc la rândul lor utilizând cifrele disponibile, se speră pe o recesiune, totuși, de mică amploare, fiindcă, de bine de rău, n-am asistat la o prăbușire a comerțului internațional. Și suita de crize a arătat ceva. Nu că m-am mirat, dar a arătat ce înseamnă economia liberă, ca oamenii, în momente grele, să găsească soluții pentru a rezista. Unii nu doar rezistă, ci găsesc și oportuniți, dezvoltă afaceri. (…)

Criza energetică va continua, că va trebui să facem această tranziție energetică spre alte resurse de energie. Ea e dificilă în sine și a fost exacerbată de implicațiile războiului. Această tranziție energetică însemană o schimbare în prețurile relative la energie, care bulversează multe sectoare economice. Marile întreprinderi trebuie să găsească soluții.

FMI spune că în economia mondială vor fi țări, mai ales în economiile emergente, care nu se vor descurca și va trebui lansat un colac de salvare pentru economiile cele mai nepăstuite, care se vor confrunta cu crize de lichiditate și incapacitate de plată”, a declarat președintele Consiliului Fiscal.

În opinia sa, România are șanse să evite recesiunea: „În Europa vom avea un număr semnificativ de economii care nu vor putea evita, după datele disponibile, recesiunea. România se încadrează într-un pluton care are șanse semnificative să evite recesiunea. Recesiunea, chiar și atunci când e evitată, chiar și când ai creștere economică, evoluția economiei poate afecta în mod foarte diferit cetățenii, grupurile sociale și întreprinderile”.

Dăianu susține că sunt șanse ca inflația să scadă anul acesta sub pragul de 10%

Acesta a vorbit și despre inflație: „Inflația e cauzată în principal de șocul energetic. Consider o aiureală faptul că se explică această creștere a inflației prin infuzia de monedă foarte mare care a avut loc în ultimii zece ani. A avut loc, dar ea era necesară pentru a nu asista la un colaps al Zonei Euro și a sistemului economic. Dacă unele bănci centrale au fost mai lente în a reacționa la inflație, asta se poate discuta”.

Daniel Dăianu a mai susținut că în perioadă de război intervenția statului e absolut necesară: „E o nerozie să-ți imaginezi că statul, în asemenea momente, nu intervine, să crezi că mecanismele de piață rezolvă ireproșabil, că se echilibrează cererea… Uite că nu se echilibrează! În piața energiei s-a intervenit și se va mai interveni că a rămâne la cheremul unui preț marginal al gazului, care era dictat de politica Rusiei era o nebunie. Trebuia să rupi această legătură. (…) Reglementarea pieței se dovedește bună și ne va ajuta și în 2023”.

„Pentru anul trecut nu cred că inflația va depăși 17%. Pentru 2023 cred, și sunt multe date care spun că așa va fi, inflația se va duce bine către 10%. E posibil să meargă sub acest prag de 10%. E posibil, dar să nu subestimăm importanța acestui regim de plafonare”, a mai declarat Daniel Dăianu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)