Oficialul a îndemnat la vigilență din partea guvernelor deoarece nu prea există date epidemiologice şi de testare fiabile în privinţa Chinei.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile nu recomandă măsuri speciale de prevenire
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a transmis, în aceeaşi zi, că tulpinile de coronavirus care circulă în China sunt deja în Uniunea Europeană, iar cetăţenii europeni au niveluri de vaccinare relativ ridicate, de aceea, nu recomandă măsuri speciale de testare a călătorilor care sosesc în Uniunea Europeană.
SUA, India, Marea Britanie, Italia, Franţa sau Spania au luat însă măsuri preventive.
Miercuri, discuţii cu privire la un răspuns coordonat în UE la creşterea infecţiilor în China
Anunţul a fost făcut, luni, de preşedenţia suedeză a UE, după ce discuţiile din decembrie s-au încheiat fără nicio decizie.
La o întâlnire din 29 decembrie, online, cu participarea a peste 100 reprezentanţi ai guvernelor UE, agenţiilor de sănătate UE şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Italia a îndemnat celelalte state membre UE să-i urmeze exemplul şi să testeze călătorii sosiţi din China, pentru COVID, în contextul în care Beijingul urmează să ridice restricţiile de călătorie pe 8 ianuarie.
Alte 27 state ale blocului comunitar european au transmis că nu văd necesară o astfel de măsură, în ciuda deciziei Chinei de a-şi relaxa restricţiile pandemice deşi se confruntă cu un nou val de infecţii.
„Este programată pentru miercuri, 4 ianuarie, o reuniune în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR) pentru o informare actualizată privind situaţia COVID-19 din China şi pentru a se discuta posibile măsuri UE care trebuie luate în mod coordonat”, a subliniat preşedenția UE.