Întreaga Europă a trecut și trece prin anomalii termice, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Întrebată dacă e nefiresc și pentru ea, ca specialistă, ceea ce se întâmplă acum din perspectiva condițiilor meteo, Roxana Bojariu a spus: „Evident, e nefiresc, e nefiresc pentru România, dar e nefiresc ce se întâmplă în toată emisfera nordică, acolo unde avem anomalii, în Europa. Întreaga Europă a trecut prin anomalii termice și trece în continuare, cu recorduri de la sud, din sudul Franței și din nordul Spaniei, unde temperaturile au ajuns aproape de 25 de grade Celsius, până în nord, în Polonia, unde avem temperaturi de aproape 20 de grade Celsius, în Danemarca, în Germania”.
„Vă dați seama că o astfel de situație ne atrage din nou atenția asupra fenomenelor extreme legate de amplificarea încălzirii globale. Aici e o problemă, pentru că am mai avut ani în care temperaturile au fost ridicate, de exemplu, recordul absolut pentru luna ianuarie e 22 de grade, peste 22 de grade, 22,2 grade Celsius, înregistrat în 2001, la Câmpina, dar problema e că o amploare spațială atât de mare, cu recorduri, nu a mai fost, sau dacă ne gândim, în ultimii ani, am observat că din ce în ce mai mult anomaliile au o amplitudine mai mare și o acoperire mai mare”, a continuat climatologul ANM.
Cât despre anul 2023, ea a afirmat: „Cea mai călduroasă vară, din observații, 2022, dar în 2023 ne putem aștepta din nou la fenomene extreme, ne putem aștepta la valuri de căldură intense și care să dureze mult, mai ales că, spre deosebire de ultimii trei ani, avem o sursă suplimentară de căldură în sistemul climatic, prin faptul că fenomenul «La Nina», cel care vine cu temperaturi mai mici decât cele normale pe suprafețe mari ale Pacificului tropical, o să dispară, o să facă loc condițiilor normale, iar apoi, spre sfârșitul anului, am putea avea chiar temperaturi mai ridicate pe suprafețe mari din Pacific”.