O anchetă a Observer dezvăluie cum fostul kickboxer și concurent la Big Brother din Luton a trecut în câteva luni de la obscuritate la faima globală pe internet.
Andrew Tate spune că locul femeilor este în casă, că nu pot conduce și că sunt proprietatea bărbatului.
De asemenea, el crede că victimele violurilor trebuie să „poarte responsabilitatea” pentru atacurile asupra lor și se întâlnește cu femei cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani pentru că își poate „lăsa amprenta” asupra lor, potrivit unor videoclipuri postate online.
În alte clipuri, kickboxerul britanico-american – care pozează cu mașini rapide, arme și se prezintă ca un playboy care fumează trabucuri – vorbește despre cum să lovească și să sufoce femeile, să le distrugă bunurile și să le împiedice să iasă în oraș.
„O lovești în față și o iei de gât.”, spune el într-un videoclip, prefăcându-se că atacă o femeie dacă aceasta l-ar acuza că îl înșeală. În altul, descrie cum ar arunca lucrurile unei femei pe fereastră. Într-un al treilea, o jignește pe o fostă iubită care l-a acuzat că a lovit-o – acuzație pe care o neagă.
Părerile lui Tate au fost descrise ca fiind de o misoginie extremă de către ONG-urile care se ocupă cu măsuri împotriva abuzului domestic, capabile să radicalizeze bărbații și băieții.
Dar Tate, în vârstă de 35 de ani, nu este o personalitate marginală care se ascunde într-un colț obscur al rețelei. În schimb, el este una dintre cele mai cunoscute figuri de pe TikTok, unde videoclipurile cu el au fost vizionate de 11,6 miliarde de ori (doar până în septembrie).
Prezentat ca un guru al auto-apărării, care oferă fanilor săi, în majoritate bărbați, o rețetă pentru a face bani, a atrage fete și a „scăpa de matrice”, Tate a trecut în câteva luni de la un cvasi-anonim la una dintre cele mai mediatizate persoane din lume.
În luna iulie, au existat mai multe căutări pe Google cu numele său decât cu numele Donald Trump sau Kim Kardashian.
Ascensiunea sa rapidă spre faimă nu a fost întâmplătoare. Dovezile obținute de Observer arată că adepților lui Tate li se spune să inunde rețelele de socializare cu videoclipuri cu el, alegând cele mai controversate clipuri pentru a obține un număr maxim de vizualizări și implicare.
Efortul coordonat, în care sunt implicați mii de membri ai grupului privat Hustler’s University a lui Tate și o rețea de conturi de imitatori pe TikTok, a fost descris de experți ca fiind o „încercare flagrantă de a manipula algoritmul” și de a stimula în mod artificial conținutul său.
În mai puțin de trei luni, strategia i-a adus un număr uriaș de fani online și i-a adus probabil milioane de lire sterline, 127.000 de membri plătind 39 de lire sterline pe lună pentru a se alătura comunității Hustler’s University, mulți dintre ei bărbați și băieți din Marea Britanie și SUA.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că o mare parte din conținut pare să încalce regulile TikTok, care interzic în mod explicit misoginismul și conturile de imitatori, platforma pare să fi făcut prea puțin pentru a limita răspândirea lui Tate sau pentru a interzice conturile responsabile.
În schimb, l-a propulsat pe Tate în mainstream – permițând ca clipurile cu el să prolifereze și promovându-le în mod activ în rândul utilizatorilor tineri.
Crescut în Luton, Tate a ținut mult timp prima pagină a ziarelor pentru că a stârnit controverse. A lucrat ca producător de televiziune, în timp ce se antrena ca kickboxer la sala de sport locală, ajungând să lupte la nivel profesionist și să câștige titluri mondiale.
În 2016, cariera sa publică părea să se fi încheiat, atunci când, după ce a fost distribuit în emisiunea Big Brother, a fost eliminat din casă din cauza unei înregistrări video în care apărea lovind o femeie cu o curea.
La scurt timp după aceea a apărut un al doilea videoclip, în care este arătat spunându-i unei femei să numere vânătăile pe care se pare că i le-a provocat. Atât Tate, cât și femeile au negat că ar fi fost vorba de vreun abuz.
Au urmat alte scandaluri. Pe pagina sa de Twitter au fost găsite mesaje care conțineau insulte homofobe și rasiale. Apoi, în septembrie 2017, el a fost criticat de ONG-urile din domeniul sănătții mentale pentru că a spus că depresia „nu este reală”.
În luna următoare, el a intervenit în #MeToo, spunând că femeile ar trebui să „poarte o anumită responsabilitate” pentru că au fost violate – o opinie pe care a repetat-o de atunci și care, printre alte incidente, a dus la excluderea sa de pe Twitter.
Dar excluderea i-a adus lui Tate un loc de muncă și i-a sporit profilul. El a apărut la InfoWars, podcastul teoreticianului conspirației Alex Jones; a fost fotografiat cu YouTuberul de extremă dreapta Paul Joseph Watson și s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. la Trump Tower, postând apoi pe Facebook: „Familia Tate îl susține pe Trump 100%. MAGA!”
În Marea Britanie, Tate s-a împrietenit cu promotorul brexitului Nigel Farage și cu activistul anti-islam Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub numele de Tommy Robinson.
În 2019, poliția a fost chemată după ce Tate s-a prezentat la casa lui Mike Stuchbery, un jurnalist care îl criticase online, la câteva zile după ce Yaxley-Lennon făcuse același lucru. Incidentul i-a provocat soției lui Stuchbery un atac de panică și a jucat un rol în mutarea definitivă a acestora din Marea Britanie în Germania.
Cu mult înainte de ascensiunea sa pe TikTok, opiniile lui Tate despre femei deveniseră, de asemenea, clare. Pe Facebook, în 2018, el a deplâns „declinul civilizației occidentale” după ce a văzut un afiș pe aeroportul Heathrow „încurajând fetele să plece în vacanță, în loc să le încurajeze să devină mame iubitoare și soții loiale”.
De asemenea, el a vorbit deschis despre faptul că a fost acuzat de violență împotriva mai multor femei, deși nu se pare că a fost acuzat în cele din urmă de nicio infracțiune, în afară de o infracțiune rutieră în 2018.
Într-un interviu, Tate descrie un incident în care o femeie i-a smuls un telefon din mână într-un club, iar un bărbat l-a lovit cu pumnul, astfel că au început să se lupte. În timpul încăierării, el a lovit-o din greșeală pe femeie și i-a rupt maxilarul, spune el.
În perioada în care poliția britanică investiga acuzațiile de abuz, se pare că Tate ar fi părăsit Marea Britanie și s-a mutat în România. Într-un videoclip în care își explică motivele mutării, el a sugerat că ar fi făcut-o pentru că astfel i-ar fi mai ușor să se sustragă acuzațiilor de viol.
Acesta este „probabil 40% din motivul” pentru care s-ar fi mutat În România, spune el într-un videoclip, adăugând: „Nu sunt un violator, dar îmi place ideea de a putea să fac ce vreau. Îmi place să fiu liber”.
Totuși, aveau să urmeze și alte acuzații.
În ianuarie, Daily Mirror a relatat că Tate și fratele său Tristan „încasau milioane de euro de pe site-urile de webcam unde bărbații dau o avere pentru că se îndrăgostesc de poveștile lacrimogene ale modelelor” – lucru pe care ei înșiși l-au descris ca fiind o „înșelătorie totală”.
Apoi, în aprilie, vila fraților a fost percheziționată de poliție în urma unui pont de la ambasada SUA, care a anunțat că o femeie americană de 21 de ani era reținută împotriva voinței sale. Frații Tate au fost duși la interogatoriu înainte de a fi eliberați și au negat orice faptă ilegală.
Autoritățile române au declarat la acea vreme că ancheta, extinsă ulterior pentru a acoperi acuzațiile de trafic de persoane și viol, este în curs de desfășurare.
Pe fondul dramei din offline, conținutul online al lui Tate a luat avânt. Din ianuarie, videoclipuri reîmpachetate din interviuri cu Tate de-a lungul anilor au atras milioane de vizualizări pe TikTok. Dar, în vara lui 2022, această creștere s-a accelerat. Numai în luna august clipurile etichetate cu numele său au fost vizionate de peste un miliard de ori.
Postările nu provin de la Tate însuși, care nu pare să fie activ pe platformă, ci de la sute de conturi, care îi folosesc adesea numele și fotografia, administrate de adepții săi – membri ai grupului său privat.
Membrilor, printre care se numără și băieți de doar 13 ani, li se spune că pot câștiga până la 10.000 de lire sterline pe lună prin lecții despre investiții în cripto-monede, și prin recrutarea altor persoane la Hustler’s University, câștigând un comision de 48% pentru fiecare persoană pe care o recomandă.
Pentru a avea cele mai bune șanse de a convinge oamenii să se înscrie, li se recomandă să alimenteze controversele pentru a le spori șansele de a deveni virale.
Într-un ghid, „studenților” de la Hustler’s University li se spune că atragerea de „comentarii și controverse” este cheia succesului: „Ceea ce vă doriți în mod ideal este un amestec de 60-70% de fani și 40-30% de „hateri”. Vrei argumente, vrei război”.
Multe videoclipuri Tate par, la prima vedere, inofensive, chiar amuzante. În stilul său caracteristic de a vorbi direct, el ironizează bărbații care beau apă de la robinet în loc de apă minerală și oamenii care au pisici. „Bărbații adevărați au câini”, spune el.
Dar o mare parte din acesta pare să corespundă definiției conținutului care incită la ură, stabilită în liniile directoare ale comunității TikTok, care afirmă că TikTok este „incluziv și de susținere” și interzice conținutul care „laudă, promovează, glorifică sau susține orice ideologie care incită la ură”, inclusiv misoginismul.
Termenii TikTok spun, de asemenea, în mod explicit, că interzic conturile care „se dau drept” altcineva, folosind numele sau poza acestuia într-un „mod înșelător”.
Cu toate acestea, conținutul promovat către utilizatori pe platformă încălca flagrant regulile.