Prețurile gazelor, scăderi semnificative în Europa / Valori nemaivăzute de dinainte de invazia Rusiei asupra Ucrainei

Prețurile gazelor, scăderi semnificative în Europa / Valori nemaivăzute de dinainte de invazia Rusiei asupra Ucrainei
Sursa Foto: Pixabay

Prețurile gazelor naturale au scăzut semnificativ în ultima săptămână, la nivelul Europei, ajungând la valori nemaivăzute de înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, transmite CNBC, citat de profit.ro.

Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility din Olanda, contractul de referință în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la sub 77 de euro pe megawat oră, un nivel care nu a mai fost atins din luna februarie, înainte de începerea războiului din Ucraina, scrie News.ro.

Prețul gazelor, cea mai mică valoare de la începutul pandemiei

Contractele mai sus-menționate au fost tranzacționate la circa 81,5 euro, iar punctul maxim a fost atins în luna august, atunci când prețurile gazelor europene au depășit 345 de euro/MWh.

Odată cu aceste majorări semnificative s-a ajuns la creșterea prețurilor pentru facturile la energie ale gospodăriilor, ducând la o criză a costului vieții în mai multe zone din lume.

Vremea neobișnuit de caldă în mare parte din nord-vestul Europei pentru finalul lunii decembrie a făcut însă ca cererea de încălzire să fie una redusă, permițând continentului să-și reînnoiască stocurile de gaze.

Goldman Sachs a anticipat încă din luna noiembrie această scădere bruscă a prețurilor gazelor în Europa în lunile următoare, întrucât țările au temporar resurse.

”De regulă, o creștere sau o scădere a prețurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile și consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării prețurilor la gaze”, a explicat economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding, potrivit sursei citate anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)