Benjamin Netanyahu a depus din nou jurământul ca prim-ministru al Israelului, joi, într-o revenire în fruntea unui cabinet de dreapta care promite să extindă așezările evreiești din Cisiordania ocupată și să urmărească alte politici criticate în țară și în străinătate, scrie Reuters.
Veteranul politic în vârstă de 73 de ani, care este judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, a încercat să calmeze îngrijorările cu privire la soarta drepturilor civile și a diplomației, de când blocul său de partide naționaliste și religioase și-a asigurat majoritatea parlamentară la alegerile de 1 noiembrie.
Aliații săi includ partidele sionismului religios și puterea evreiască, care se opun statului palestinian și ai căror lideri – ambii coloniști din Cisiordania – s-au agitat în trecut împotriva sistemului de justiție al Israelului, a minorității sale arabe și a drepturilor LGBT.
Netanyahu s-a angajat în repetate rânduri să promoveze toleranța și să urmărească pacea. El a declarat parlamentului că „încheierea conflictului israeliano-arab” este prioritatea sa principală, împreună cu zădărnicirea programului nuclear al Iranului și construirea capacității militare a Israelului.
Oponenții l-au chinuit cu cântece „Slab! Slab!”. Ei spun că Netanyahu a trebuit să încheie acorduri costisitoare pentru a-și asigura noi parteneri, după ce partidele de centru l-au boicotat din cauza problemelor sale legale.
Pentru palestinieni, formațiunea lui Netanyahu a întunecat o perspectivă deja sumbră, cu violența în creștere și așezările evreiești urmând să se extindă în Cisiordania – printre teritorii în care speră să construiască un viitor stat.
Partidul conservator Likud al lui Netanyahu a declarat în liniile directoare pentru guvern că va „promova și va dezvolta așezările” pe terenuri asupra cărora „poporul evreu are un drept exclusiv și inatacabil”.
Majoritatea puterilor mondiale consideră că așezările construite pe terenuri capturate în război sunt ilegale.