Luni, 3 octombrie, a avut loc o premieră medicală la Institutul Clinic Fundeni, unde o pacientă diagnosticată cu ciroză hepatică a suferit o intervenție radiointervențională de scădere a presiunii portale și de prevenire a unor complicații, a declarat Mariana Mihăilă, medic primar medicină internă la Institutul Clinic Fundei, invitată la emisiunea “B1, viața e frumoasă”, difuzată de B1 TV, moderată de Mihai Jurca.
Mariana Mihăilă a explicat moderatorului în ce constă procedura și cum poate fi executată fără a fi nevoie de o intervenție chirugicală.
“Intervenția este executată de un medic radiolog, cu pacientul sub anestezie generală, printr-un abord la nivelul venei jugulare. Se intră cu un cateter, care traversează inima și realizează o legătură între sistemul suprahepatic și sistemul portal. Presiunea foarte mare din portă va scădea introducerea în ficat a unei proteze, care permite sângelui cu presiune foarte mare să ajungă în circulația sistemică, scăpând astfel presiunea și ferind bolnavul de complicațiile grave, cum ar fi hemoragia digestivă superioară”, a declarat medicul primar.
Potrivit doctorului, cadrele medicale speră ca această intervenție, care momentan ajunge undeva în jurul sumei de 1.000 de euro, să devină o rutină.
Întrebată cum se va schimba viața unui pacient care recurge la această intervenție, Mariana Mihăilă a spus că un pacient va scăpa de riscul de a mai trăi episoade de hemoragie, viața bolnavului îmbunătățindu-se considerabil.
“Un pacient care a avut un episod de hemoragie scapă de riscul de a mai face încă altele, care ar putea să-i fie fatale. Previi un nou episod de sângerare, nu-l previi pe primul (…) Pacientul își modifică complet calitatea vieții. Este foarte greu pentru un pacient să trăiască cu lichidul în burtă și să vină frecvent la evacuări”, a adăugat invitata emisiunii.
Spre finalul emisiunii, Mariana Mihăilă a dorit să explice că această procedură nu vindecă boala, “este de fapt o punte către transplantul hepatic, singura metodă medicală care vindecă ciroza hepatică”.