Procesul lui Codruț Șereș a început: Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile inculpaților

Procesul lui Codruț Șereș a început: Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile inculpaților

S-a dat startul procesului în care Codruț Șereș, fostul ministru al Economiei, este acuzat de trădare prin transmitere de informații secrete. Pentru recuperarea prejudicului, anchetatorii au pus deja sechestru pe mai multe bunuri, dintre care mașini, case, terenuri, dar și bani, ce aparțineau inculpaților, toate însumând 6 milioane de lei, 400.000 de euro și 200.000 de dolari.

Codruţ Şereş a fost trimis în judecată pentru activitatea sa de ministru al Ecomoniei. În dosarul Hidroelectrica procurorii îl acuză pe omul lui Dan Voiculescu că i-a acoperit pe samsarii de energie, măsluind informări către Parchet. Şereş a ţinut sub capac jaful din energie, un jaf care a prejudiciat statul cu 165 de milioane de dolari. Fostul ministru al economiei este acuzat de favorizare la subminarea economiei naţionale şi sprijinirea unei asociaţii infracţionale.

Omul lui Dan Voiculescu este acuzat că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA. În acest dosar, alături de Şereş, mai sunt judecaţi şi şase directori ai Hidroelectrica.

Situaţia din 2003, când în România se înregistra o secetă fără precedent în ultimii 50 de ani a fost speculată la maxim de conducerea Hidroelectrica. Şefii societăţii trebuiau să invoce clauza forţei majore în contractele pe care le aveau în desfăşurare şi nici nu au renegociat preţurile. Au făcut-o, într-un final, însă pentru societăţile care furnizau curent electric populaţiei, nicidecum în cazul firmelor „băieţilor deştepţi” din energie.

Directorii generali Eugen Pena şi Traian Oprea, au decis să cumpere megawaţi cu un preţ de patru ori mai mare. Aşa a rezultat o pagubă în dauna societăţii de 165 milioane de dolari.

Mare parte din prejudiciu, mai exact, peste 195 de milioane de lei a fost produs în anul 2003, în baza unor contracte de cumpărare şi vânzare de energie derulate cu Energy Holding, societate controlată până în 2002 de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, caracterizat de Traian Băsescu drept ,,cel mai deştept băiat deştept din energie„.

Un alt aspect sesizat de procurori a fost faptul că deşi Hidroelectrica nu avea cu ce plăti angajaţii societatea a cheltuit sume exorbitante pe publicitate inutilă, acţiuni de protocol, sponsorizări şi stimulente, iar deplasările au reprezentat o altă gaură neagră în bugetul societăţii.

Şi în tot acest context, în mai 2006, Codruţ Şereş, ministrul Economiei de atunci, şi-a trimis Corpul de Control pentru a analiza situaţia la faţa locului. După trei luni de anchetă, raportul a fost finalizat, însă nu a ajuns şi la procurorul general, Laura Kovesi.

Însă cel care s-a ocupat de raport a trimis o copie a celor constatate la Parchet şi anume: cel mai important contract bilateral făcut de S.C. Hidroelectrica S.A. a fost încheiat în ianuarie 2004, fără respectarea reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi la preţuri ineficiente din punct de vedere economic. Aşa că s-a recomandat destituirea conducerii Hodroelectrica.

Numai că aici intervine Şereş. Anunţă procurorii că verificările nu s-au terminat şi trimite un raport întocmit de o altă persoană. Potrivit procurorilor, în momentul în care Şereş a văzut adevăratul raport, a dat ordin verbal ca documentul să nu iasă din minister.

După ce un nou scandal de spionaj a explodat în presă şi ministrul Şereş şi-a dat demisia.

În acest dosar este anchetat şi fostul ministru PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu, în mandatul căruia s-au încheiat, derulat şi prelungit contractele prin care Energy Holding ar fi adus cele mai mari prejudicii Hidroelectrica.

Codruț Șereș a fost trimis în judecată

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_11286').select();" id="embed_text_11286" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`