Cum o mai duc oierii români: „A fost un an mai secetos. Nu s-a dat nici producția care se dădea în alți ani”

Cum o mai duc oierii români: „A fost un an mai secetos. Nu s-a dat nici producția care se dădea în alți ani
Foto: captura video.

În ultima emisiune Agrostrategia difuzată la postul public de televiziune, Dan Albu, un crescător de oi cunoscut și apreciat din județul Sibiu, a declarat că în acest an, prețul kilogramului de carne de miel a ajuns la 50 de lei, mai scump decât în anul anterior, când costa 35 de lei. Totuși, fermierul susține că munca depusă în stână pentru a obține această carne de calitate merită acest preț.

Oierii din Ardeal se confruntă cu mai multe dificultăți

Dan Albu, un crescător de oi din județul Sibiu, se confruntă cu dificultăți în întreținerea stânei sale. Afaceristul susține că are nevoie de ajutor suplimentar, însă oamenii care să-l ajute cu animalele sunt din ce în ce mai puțini.

Totuși, Dan Albu își apreciază munca și spune că subvențiile primite de la stat îi ajută să treacă peste aceste probleme. De asemenea, el critica funcționarii din domeniul Agriculturii pentru că luau decizii fără a cunoaște bine situația de pe teren.

„A fost un an mai secetos. Nu s-a dat nici producția care se dădea în alți ani, la porumb, la altele. Porumbul, lucerna, fânul, noi îl facem din terenul nostru, care o parte este al meu, o parte închiriat de la diferiți proprietari, de la ADS.

Pășunile le curățim noi, așa cum ne cer conducătorii noștri, că ei ne conduc din birouri, dar nu vin la noi. Să vină să stea 3 zile aici, și noi în locul lor, să vadă cum e. Ei știu că se face într-un mod, dar nu e așa. E muncă foarte multă”, a precizat Dan Albu, citat de Turnul Sfatului.

Oierul amintește că anul trecut carnea de miel a costat 35 lei: „Acum cred că ajunge la 50 de lei și nici așa nu e scump pentru noi cât muncim aici; pentru un miel cum îl crești ca să-l pui pe masă”.

„Nu mai avem oameni să mulgă”

Lipsa de oameni este marea problemă și în agricultură, afirmă oierul: „Animalele pleacă în viu de la noi. Nu mai avem oameni să mulgă și mai bine lăsăm mieii să sugă, ca să ajungă la o greutate anumită. Mulgem pentru noi 2 săptămâni, cu fratele, facem niște brânză pentru noi și atât (…)

Am vrut să aduc niște oameni de afară. Un prieten a adus patru persoane, dar din patru a rămas numai unul. Vedem cât mai putem ține efectivul (…) Sunt lucruri care se bat cap în cap – APIA cere una, ADS-ul cere alta.

Același minister – la fel: ba că pentru un hectar trebuie să fie 7,7 capete, unii cer 6,2, alții – 5. Legea europeană cere 0,3 pe hectar. Păi noi suntem în UE, ce facem până la urmă?”, a adăugat oierul.

Pomana porcului, rețeta gospodinelor din Loamneș

După reportajul despre stâna oierului sibian, a fost difuzat un material video despre pregătirea unei rețete locale – pomana porcului.

Rețeta a fost prezentată de Galina Stângu, crescătoare de ovine din Loamneș: „Punem carnea la ceaun, cu sare, piper, un pic de usturoi; o înăbușim un pic cu apă, adăugăm unsoare în ceaun (…)

Între timp se face mămăliga și când e aproape gata, tăiem varza murată pentru salată (…) Aceasta este pomana porcului la Sibiu; să aveți sărbători fericite!”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul