Prefectul Capitalei, după accidentul de la Pasajul Unirii: „Toți specialiștii posibili au spus că nu s-a modificat înălțimea pasajului” / Posibilele cauze invocate de Toni Greblă: Instalația de aer condiționat pusă pe autocar și neglijența șoferului (VIDEO)

Prefectul Capitalei, după accidentul de la Pasajul Unirii: „Toți specialiștii posibili au spus că nu s-a modificat înălțimea pasajului” / Posibilele cauze invocate de Toni Greblă: Instalația de aer condiționat pusă pe autocar și neglijența șoferului (VIDEO)
Imagine cu autocarul care a forțat intrarea în Pasajul Unirii din Capitală. Foto: Inquam Photos / George Călin

Toni Greblă, prefectul Capitalei, a declarat vineri, pentru B1 TV, că o posibilă cauză a accidentului de la Pasajul Unirii ține de instalația de aer condiționat montată pe autocar. O altă posibilă cauză, a precizat acesta, e că șoferul nu a fost atent la indicatoarele care-i arătau că autocarul e prea mare ca să intre în pasaj. Toni Greblă a insistat că în timpul lucrărilor de reabilitare a pasajului nu s-au operat modificări la înălțimea acestuia.

Amintim că autocarul, care transporta 47 de pasageri, a rupt limitatorul de înălțime aflat înaintea Pasajului Unirii. Potrivit Ministerului Sănătății, accidentul s-a soldat cu 21 de răniți, iar una dintre victime este în stare gravă, în timp ce alta a murit.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Toni Greblă, reacție după accidentul de la Pasajul Unirii

„Acum se încearcă extragerea autocarului, apoi va fi curățată zona și redată circulației. Ancheta penală își urmează cursul ei, iar în spitale pacienții sunt evaluați. (…)

Așa cum a fost proiectat inițial, după reablitare Pasajul Unirii funcționează și în continuare. După fiecare din cele patru incidente produse au fost făcute expertize, au venit proiectanții, dirigintele de șantier, constructorul și au confirmat că presemnalizarea e făcută croespunzător pe acest sens de mers.

Acea bară care a căzut peste autocar… Mai e la 40 -50 de metri în spate o presemnalizare care e mult mai lejeră, care scoate un zgomot puternic ce atenționează șoferul că are gabaritul depășit în ce privește înălțimea, dar se pare că fie a ocolit această presemnalizare, fie a ignorat-o și a intrat în a easta cu o viteză foarte mare și a condus la tragedie”, a declarat prefectul Capitalei.

La remarca moderatoarei că, totuși, înainte de reabilitarea pasajului nu se întâmplau astfel de accidente, acesta a susținut: „După primul incident, aceleași întrebări mi le-am pus și eu și i-am convocat acolo pe toți cei care au lucrat la acest pasaj, plus un expert independent și toți au opiniat că înălțimea pasajului a rămas neschimbată ca urmare a lucrărilor de reabilitare, că aceste bariere de presemnalizare sunt la înălțimea recomandă de proiectant și,la înălțimea pe care au avut-o aceastea înainte”.

„Autoritățile au consultat toți specialiștii posibili care au spus că nu s-a modificat înălțimea pasajului, pasajul e reabilitat corespunzător, conform planurilor inițiale.

Deasupra acestor autocare foarte mulți constructori își adaugă instalații de aer condiționat. Probabil asta să fie cauza și, dincolo de această cauză, e și o oarecare neglijență, nefiind foarte atenți la indicatoare.

În afară de măsurile luate de noi nu există un alt tip de măsură care să poată fi luata”, a mai declarat prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Accident cu victime la Pasajul Unirii din București

„La intrarea în Pasajul Unirii din Capitală, a avut loc un grav accident rutier. Din primele informații, rezultă că un autocar în care se aflau 47 de pasageri a rupt limitatorul de înălțime aflat înaintea pasajului. Ca urmare a accidentului, mai mulți pasageri au fost răniți, iar unii dintre aceștia au fost încarcerați”, a transmis Ministerul Sănătății.

Victimele au ajuns la spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar Arseni, Sfântul Ioan și Militar.

„S-au înregistrat 21 de răniți, unul este în stare gravă și un deces”, a mai precizat instituția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`