Erdogan a anunțat a treia creştere a salariului minim într-un an / Inflația în Turcia e de 85%

Erdogan a anunțat a treia creştere a salariului minim într-un an / Inflația în Turcia e de 85%
Foto: Hepta - DPA Images / AA/ABACA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, joi, creșterea salariului minim la 8.500 de lire turceşti net, circa 430 de euro, de la 1 ianuarie 2023. Este a treia majorare de salariu minim într-un singur an în Turcia. Asta în contextul în care inflația din această țară e de aproape 85%.

A treia creștere a salariului minim în Turcia, într-un singur an

Salariul minim în Turcia va fi majorat la 8.500 de lire turceşti net, aproximativ 430 de euro, de la 1 ianuarie, informează AFP. În decembrie anul trecut era de 2.826 de lire turceşti, adică 142 de euro, fiind majorat în ianuarie și iunie 2022.

Peste 40% dintre turci primesc salariul minim.

Recep Tayyip Erdogan a admis că țara sa traversează o „perioadă critică” în contextul în care inflația e de aproape 85%.

„Suntem deciși să scădem inflaţia cu 20% până la sfârşitul anului viitor”, a promis acesta.

Sindicatele au cerut 9.500 de lire turceşti pe lună, adică aproximativ 480 de euro, dar Erdogan a spus că „angajatul şi angajatorul nu s-au putut pune de acord” și că 8.500 de lire turceşti net e „un compromis rezonabil”.

2023, an electoral important în Turcia

Anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale în Turcia, iar Erdogan țintește un nou mandat la conducerea țării.

Între timp, Ekrem Imamoglu, primarul din Istanbul, văzut ca un potenţial contracandidat al lui Erdogan, tocmai a primit o condamnare la închisoare pentru că a insultat niște oficiali turci. Sentința, de asemenea, îi interzice și să participe la viața politică.

Însă verdictul nu e definitiv, iar avocatul primarului a anunțat deja că o va contesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`