Tarantulă găsită într-un cartier din Voluntari. „Deși nu atacă decât foarte rar oamenii, aceasta poate să muște” (FOTO)

Tarantulă găsită într-un cartier din Voluntari. „Deși nu atacă decât foarte rar oamenii, aceasta poate să muște” (FOTO)
Tarantulă românească (Lycosa singoriensis). Sursă foto: Fundaţia Visul Luanei / Facebook

O tarantulă românească (Lycosa singoriensis) a fost găsită într-un cartier rezidențial din Voluntari. Ea a fost trezită din hibernare cel mai probabil din cauza excavațiilor din zonă, spun specialiștii de la Fundaţia Visul Luanei. Cum temperaturile scăzute nu permit eliberarea ei, aceasta va fi ținută în centrul Fundației, iar când se va termina sezonul rece, va fi eliberată.

Mai multe informații despre cea mai mare specie de paianjen din România

Cu această ocazie, Fundaţia Visul Luanei a prezentat mai multe informații despre tarantula românească:

„🕷️ Deși este numită tarantulă, Lycosa singoriensis este de fapt un păianjen-lup, fiind cea mai mare specie de paianjen din România (femelele, mai mari, ajung până la 3.5 centrimetri). Spre deosebire de cei întâlniți în viața de zi cu zi, păienjenii-lup nu se folosesc de pânză pentru a-și prinde prada, ci vânează activ, fiind rapizi și cu văzul foarte dezvoltat. De asemenea, sunt buni înotători, putând să străbată suprafețe mari de apă, chair mai multe zile.

🕷️ Este o specie terestră, habitatul ei fiind reprezentat de galerii săpate în sol, așa că este puțin probabil să o întâlnim. Exemplarul din fotografii este o femelă, care a fost descoperită cu ocazia unor săpături în grădină, aflându-se în perioada de hibernare. Femelele din această specie sunt recunoscute pentru comportamentul de apărare a nimfelor (puilor), pe care le cară pe spate până la prima năpârlire”, a transmis Fundația Visul Luanei, pe Facebook.

Cum să reacționăm când vedem o tarantulă românească

Specialiștii au făcut și o serie de recomandări, în cazul în care vedem o tarantulă românească.

În primul rând, păianjenul nu trebuie rănit deoarece face parte din biodiversitatea României și are rol în controlul mai multor specii de insecte.

Tarantula nu trebuie nici atinsă: „Deși mușcătura este improbabilă, fiindcă nu atacă decât foarte rar oamenii, acesta poate să muște, pentru a se apăra, dacă este atins! Urmările nu sunt foarte grave, însă pot cauza reacții locale dureroase, în unele cazuri chiar generale (apatie, somnolență)”.

În schimb, dacă vedem un astfel de animal trebuie să-l lăsăm să se retragă în vizuina sa, fiind puțin probabil să revină la locul inițial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație