USR: „Proiectul Guvernului Ciucă privind pensiile speciale e o modalitate perversă de salvare a privilegiilor” / Cum s-au pregătit PSD și PNL să pice reforma cu mâna CCR

USR: „Proiectul Guvernului Ciucă privind pensiile speciale e o modalitate perversă de salvare a privilegiilor” / Cum s-au pregătit PSD și PNL să pice reforma cu mâna CCR
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR acuză că proiectul de lege elaborat de Guvernul Ciucă privind pensiile speciale ratează toate principiile din PNRR și, de fapt, nici nu e o reformă, ci „o modalitate perversă de salvare a privilegiilor”.

Practic, prin acest proiect de lege, nicio pensie specială nu e desființată sau adusă în linie cu contributivitatea și e menținută posibilitatea ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu. Mai mult, legea nu se referă deloc la pensiile speciale ale parlamentarilor, care sunt în vigoare, sau ale primarilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, în cazul în care legea privitoare la ele nu e prorogată sau abrogată până la finalul acestui an.

De altfel, proiectul propus de Guvernul Ciucă e croit de așa natură încât să pice la Curtea Constituțională, o dovadă că, în fapt, PSD, PNL și UDMR nu vor să facă niciun fel de reformă, oricum ar fi ea. Explicațiile pe larg au venit de la Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Cum mimează Guvernul PNL – PSD – UDMR că vrea reforma pensiilor speciale. Explicațiile lui Ghinea (USR)

„Ticăloșia Guvernului de îmbuibați: Guvernul propune legea de salvare a pensiilor speciale”, își începe Ghinea o postare pe Facebook, în care explică pe larg cum Guvernul Ciucă practic ratează toate principiile din jalonul PNRR.

Precizăm în context că reforma pensiilor speciale ar fi trebuit făcută până la finele acestui an, numai că Guvernul ar fi reușit să obțină de la Comisia Europeană o amânare, care să nu depășească însă termenul de plată pentru noua tranșă de bani din PNRR. O întârziere suplimentară echivalează cu riscul ca România să piardă bani din PNRR.

Cristian Ghinea susține că prin proiectul de lege propus de Guvernul Ciucă absolut nicio pensie specială nu se desființează: „Nici cele ale parlamentarilor, nici cele ale funcționarilor parlamentari, nici cele ale lucrătorilor la Curtea de Conturi, nici cele ale grefierilor, nici cele ale MAE sau ale personalului aeronautic. Toate aceste categorii au pensii contributive și zero justificări de a primi pensii speciale, în afara unui privilegiu legal creat la un moment dat. Toate rămân”.

De asemenea, nicio pensie specială nu e adusă în linie cu contributivitatea și nu există nici măcar o tentativă de a alinia la principiul contributivității și de eliminare măcar treptată a acestora.

În schimb, rămâne valabilă posibilitatea ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu: „De pildă, la magistrați, formula fixă actuală este înlocuită cu o modalitate pentru care salariatul alege 12 luni consecutive cel mai bine plătite și este actualizată valoarea la salariul actual – practic, o invitație la umflarea sumelor de către fiecare pensionar special”.

„Legea propusă nu se referă deloc la pensiile speciale ale parlamentarilor (aflate în plată) și primarilor (lege în vigoare, amânată, nu e abrogată), care rămân neatinse. Conform PNRR, nicio nouă categorie de pensii speciale nu poate fi creată. Totuși, proiectul Guvernului păstrează în legile deja existente pensiile aleșilor locali care vor intra deci in plata dupa ce expira suspendarea actuala.

Aceasta nu este o reformă, aceasta este o modalitate perversă de salvare a privilegiilor”, mai scrie fostul ministru USR.

Proiectul de lege privind pensiile speciale, făcut să pice la CCR

Mai mult, susține Ghinea, proiectul de lege a fost făcut de așa manieră încât oricine l-ar ataca la Curtea Constituțională va avea câștig de cauză. Asta ar însemna că nici modificările prevăzute, așa cum sunt ele, nu vor intra în vigoare, dar PSD, PNL și UDMR se vor putea spăla pe mâini, spunând că măcar au încercat.

„Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”, a mai scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Acesta a mai precizat că proiectul de lege nu prevede un termen de adoptare a normelor de implementare. Asta înseamnă că Guvernul poate raporta la Bruxelles că a îndeplinit acest jalon din PNRR, numai că apoi „ministerele care (toate) s-au opus acestor reforme vor trebui să elaboreze normele de implementare, fără termen limită. Dacă nu o fac, nu se schimbă nimic și nu există nici o repercusiune legală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`