Corupție și abuzuri în inima UE: muncitori români exploatați, neplătiți și lăsați fără apă și căldură într-un apartament din Belgia, tarifat de angajator la prețul unei vile

Corupție și abuzuri în inima UE: muncitori români exploatați, neplătiți și lăsați fără apă și căldură într-un apartament din Belgia, tarifat de angajator la prețul unei vile
sursă foto: captură YT

Patru muncitori români din Deurne, Antwerp (Belgia), sunt umiliți de un patron care i-a cazat într-un imobil fără încălzire, electricitate sau apă caldă.

În lipsa oricărei susțineri în fața unor abuzuri din partea statului român, conaționalii care lucrează peste hotare atrag atenția presei asupra greutăților pe care le întâmpină pentru a-i ajuta astfel pe ceilalți lucrătorii să evite firmele sau zonele unde pot deveni victime ale unor ilegalități, chiar și în inima Schengen sau UE.

Ca în numeroase alte cazuri, muncitorii au fost mințiți la angajare că au cazarea asigurată de firma angajatoare din domeniul construcțiilor. Mai mult, din banii pe care îi câștigau lunar, jumătate se duceau spre această chirie ilegală, susțin românii iar cazul lor a ajuns și în atenția administrației publice locale care caută acum să-i ajute – relatează Știri Diaspora.

Cazul a ajuns și în atenția presei iar publicația Gazet van Antwerpen dezvăluie că facturile de gaz și electricitate sunt pe numele Immobiliën Moenssens, proprietarul clădirilor care au fost evacuate vara trecută în urma dosarului Borealis. El a închiriat proprietatea către Coberg Projects din Anvers, care la rândul său a închiriat-o companiei de sudură Irem.

Muncitorii români din construcții angajați de compania Wommelgem, obligați să supraviețuiască la -7 grade Celsius

„Legea este ocolită“, afirmă consilierul municipal din Anvers Peter Mertens, referitor la cazul celor patru români.

În Deurne, cei patru au rămas fără electricitate și încălzire după ce le-au fost tăiate contoarele, probabil din cauza faptului că nu au fost achitate utilitățile de către proprietar.

În cazul persoanelor fizice, utilitățile nu pot fi pur și simplu întrerupte, dar, având în vedere că este vorba despre o companie, această regulă nu se aplică: „Așa se ocolește legea și patru muncitori din construcții trebuie să locuiască într-un apartament la -7 grade”, a reacționat Peter Mertens, de la PVDA, care va adresa situația consiliului municipal luni – conform sursei citate.

Sâmbătă a fost cea mai friguroasă noapte din an iar cei patru angajați nu mai au de joi încălzire în apartamentul lor.

Din muncitori cinstiți, Belgia i-a transformat în cazuri sociale

Deși au lăsat România pentru a câștiga un trai cinstit, în doar două luni au ajuns într-o situație disperată, fiind transformați – tot din cauza corupției și abuzurilor de care au fugit în țară -… din muncitori cinstiți, în cazuri sociale.

„Am venit în Belgia cu promisiunea că vom câștiga aici 15 euro pe oră și că ne va găzdui clientul nostru.

La jumătatea lunii octombrie am început misiunea, dar nu am primit un contract. A fost mereu amânat.

Cu toate acestea, am lucrat în tot acest timp. În zona Anvers, renovăm case sau efectuăm lucrări de demolare pentru clientul nostru, o companie de construcții din Wommelgem. Uneori trebuie doar să transportăm materiale de construcție”, a explicat Gabriel, unul dintre muncitori, citați de publicația diasporei.

Exploatați, umiliți și mințiți

Alături de alți opt colegi care stau în altă parte, au efectuat deja 385 de ore de muncă dar, la fel ca și în cazul contractului, plata rămâne neachitată; calculat la cei 15 euro pe oră promiși, acest lucru ar însemna, prin urmare, o restanță de 5.775 de euro.

„În loc să ne plătească, angajatorul nostru a spus că va folosi banii pentru a plăti chiria apartamentului nostru. Cu toate acestea, ni s-a promis cazare gratuită”, mai explică Gabriel pentru publicația citată. Dacă acest lucru este adevărat, ar însemna că românilor li se cere să plătească 2.887 de euro pe lună pentru un apartament de aproximativ 50 de metri pătrați, prețul unei vile la periferia nordică a orașului Anvers.

Dar, deși cetățeni europeni, sunt tratați ca și cum nu ar conta și au fost aruncați într-un apartament rece ca gheața, fără bani, gaz sau electricitate.  Contoarele sunt pe numele unei companii – Immobiliën Moenssens – iar rezidenții nu se pot opune acestor abuzuri.

Ce trebuie să știe muncitorii: li se promit bani peste hotare, primesc doar promisiuni

Niciun chiriaș sau proprietar nu ar trebui să rămână fără electricitate sau gaz pe timp de iarnă”, susține consilierul municipal din Anvers Peter Mertens.

„Ar trebui să existe întotdeauna o ofertă minimă. Rușinea este că acest lucru se întâmplă oricum, pentru că oamenii au pus contractele pe numele biroului imobiliar. În acest fel, legea este eludată, iar patru muncitori din construcții trebuie să locuiască într-un apartament la -7 grade. Este o răzbunare. Muncitorii din construcții sunt oameni care construiesc case pentru a ne proteja de frig, ploaie și vânt. Acum, ei înșiși sunt în frig” a adăugat oficialul, citat de Știri Diaspora.

Acesta dorește acum ca locatarii ale căror contoare se află la o companie imobiliară să fie mai bine protejați ca și cetățenii obișnuiți: „Luni seară voi adresa o întrebare orală pe această temă în consiliul municipal din Anvers„, a declarat Mertens.

Luni, muncitorii intenționau să raporteze incidentul la poliție dar preferă să tacă și să caute alt angajator, mai „cinstit”

Pentru că românii nu au bani pentru a cumpăra alimente sau pentru a se deplasa, au fost vizitați de cetățeni și organizații de asistență socială: comunitatea românească le-a donat un sac de dormit, iar Solidariteam, o organizație de ajutorare a PVDA, a adus supă, pâine și mezeluri.

„Dar noi chiar sperăm să găsim un angajator cinstit cât mai curând posibil, astfel încât să putem ieși din această situație”, a declarat Gabriel.

„Îmi este foarte rușine de această situație. Nu cu mult timp în urmă, aveam o afacere proprie, iar acum depind de un ajutor alimentar în acest apartament înghețat”, povestește acesta într-un interviu pentru nieuwsblad.be citate de Știri Diaspora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite
12:53 - George Simion acuză fraude electorale: “Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră doi în cabina de vot” (VIDEO, GALERIE FOTO)