Reportaj BBC: Așteptarea îngrozitoare a familiilor celor uciși în războiul din Ucraina: Identificarea cadavrelor

Reportaj BBC: Așteptarea îngrozitoare a familiilor celor uciși în războiul din Ucraina: Identificarea cadavrelor

Oleh Podorozhnyy conduce drumul prin coridoarele slab luminate ale morgii sale, trecând pe lângă ferestrele acoperite cu saci de nisip, până la un container mare și alb din curtea din spate.

Sacii cu cadavre sunt marcați cu numere și cu cele mai sumare detalii, mâzgălite cu pix negru

De îndată ce ușa metalică și grea este deschisă, mirosul îmbâcsit de moarte iese la iveală, arată un reportaj BBC.

Înăuntru, îngrămădite în saci albi, se află rămășițele civililor uciși atunci când orașul Izyum a fost ocupat de trupele rusești. Mulți sunt morți de luni de zile.

Sacii cu cadavre sunt marcați cu numere și cu cele mai sumare detalii, mâzgălite cu pix negru. La săptămâni după ce Izyum a fost eliberat, rămășițele a 146 de persoane găsite acolo nu au fost încă identificate.

Ei se află aici deoarece morga principală este copleșită de numărul mare al cadavrelor neidentificate din întreaga regiune Harkov.

„Numărul cadavrelor pe care le avem în acest moment este foarte mare”, explică Oleh, patolog la Biroul de expertiză medico-legală din Harkov.

sursă foto: captură YT

„Toate rămân aici în timp ce se fac testele ADN”. Există acum un generator, dar menținerea containerului la rece în timpul întreruperilor regulate de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina este o provocare.

Secția de poliție din Izyum a fost distrusă, așa că ofițerii au înființat o cameră de incidente la un colegiu de artă unde colectează probe de ADN, precum și dovezi ale atrocităților de aici.

Oamenii oferă probe ADN

Autoritățile prelevează probe bucale de la rude, în speranța de a-i identifica pe cei dragi lor
Aceștia cheamă oamenii unul câte unul și le tamponează ușor interiorul obrajilor.

Probele sunt apoi trimise la un laborator de medicină legală pentru a extrage un profil ADN în speranța de a găsi o potrivire genetică cu un cadavru de la morgă.

După ce îi vine rândul, Tetyana Tabakina se oprește în mijlocul camerei, cu mâna peste gură ca și cum și-ar înăbuși un plâns.

Sora ei, Iryna, și nepotul ei, Yevheniy, au fost uciși într-o lovitură aeriană rusă asupra blocului lor de apartamente la începutul lunii martie. Se adăpostiseră la subsol, unde credeau că vor fi în siguranță.

Tetyana a reușit să îl identifice pe Yevheniy după un tatuaj de pe brațul său, dar nu și-a găsit niciodată sora.

„Ira a fost sfâșiată în explozie. Nu pot găsi nici măcar o bucată din ea”, spune ea cu blândețe. „Aștept să găsesc măcar o bucățică din sora mea”.

Dar războiul care a creat coșmarul lui Tetyana face ca procesul de identificare să fie dureros de lent.
Când regiunea Harkov a fost invadată, experții criminaliști s-au numărat printre cei care au fugit în siguranță.

„Încercăm să formăm oameni noi, dar deocamdată avem doar opt persoane în departamentul nostru, iar volumul de muncă este enorm”, explică Viktoria Ionova.

Ea este o specialistă a laboratorului care încearcă să stabilească profilurile genetice ale morților și ale celor care îi caută.

În prezent, au exhumat 899 de cadavre în întreaga regiune, sursă foto: captură YT

„Avem, de asemenea, probleme cu întreruperile de curent. Echipamentele de înaltă precizie încetează brusc să mai funcționeze, așa că trebuie să o luăm de la capăt”, spune Viktoria. „Avem un generator, dar au fost momente în care nu am avut curent electric o zi întreagă”.

Modul în care au murit oamenii complică și mai mult munca oamenilor de știință: mulți au fost grav arși în bombardamente și atacuri aeriene.

„Când există gradul maxim de arsuri, aproape că nu mai există material genetic”, explică Oleh Podorozhnyy, patologul Oleh Podorozhnyy. „Noi trimitem fragmente de oase, dar uneori experții nu pot extrage o mostră genetică, așa că cer mai multe. De aceea este atât de lent”.

Nu toți morții mai au rude apropiate în Ucraina pentru a furniza probele ADN

Procuratura a publicat instrucțiuni privind modul în care refugiații pot furniza mostre în străinătate și le pot trimite înapoi pentru testare, dar puțini au profitat de acest lucru.

Cei neidentificați din Izyum au fost găsiți în cea mai mare parte îngropați într-o pădure de pini de la marginea orașului, sub rânduri lungi de cruci simple din lemn.

Ei au fost duși acolo de gropari voluntari atunci când Izyum era ocupat.

Când forțele ucrainene au recucerit orașul în septembrie, cadavrele au fost exhumate și mutate la Harkov. Poliția spune că unele au murit din cauze naturale, dar multe au fost ucise în bombardamente sau explozii, iar 17 prezentau semne clare de tortură, inclusiv frânghie în jurul gâtului și mâini legate.

În prezent, au exhumat 899 de cadavre în întreaga regiune

„Este foarte dificil, bineînțeles. Nu am văzut niciodată atât de multe cadavre. În medie, exhumăm aproximativ 10 pe zi și această muncă nu s-a terminat”, explică Serhiy Bolvinov, șeful investigațiilor poliției pentru regiunea Harkov.

Săptămâna aceasta, ofițerii săi au găsit cadavrul unui bărbat ucis de o bombă cu dispersie și îngropat în grădină de către soția sa.

Până în prezent, doar cinci cadavre de la Izyum au fost identificate cu ajutorul ADN-ului. Echipele de criminaliști admit că unele sunt atât de grav avariate încât s-ar putea să nu fie niciodată identificate.

Pentru rude, precum Tetyana Tabakina, este o așteptare chinuitoare.

Ea spune că un vecin a îngropat recent șapte membri ai familiei uciși în același atac ca și nepotul și sora ei.

„Mi-a spus că în dimineața de după înmormântarea lor a fost ca și cum i s-a ridicat o mare greutate și a putut în sfârșit să doarmă din nou”, spune Tetyana. „Vreau doar să trec peste acel moment, apoi poate că va fi mai ușor pentru ei. Sau pentru mine”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`