Rusia și Iranul vor să facă un schimb de experiență în reprimarea protestelor

Rusia și Iranul vor să facă un schimb de experiență în reprimarea protestelor
Foto: Hepta/Abaca Press / SalamPix.

Iranul și Rusia au convenit să înființeze un grup de lucru pentru combaterea criminalității. Documentul privind cooperarea pe doi ani a fost semnat în timpul vizitei procurorului general Igor Krasnov la Teheran, transmite serviciul de presă al departamentului rus.

Rusia și Iranul, înspăimântați de revoltele cetățenilor

La o întâlnire cu șeful sistemului judiciar iranian, Gholam Hossein Mohseni, Ejei Krasnov a remarcat că Iranul și Rusia se confruntă cu amenințări similare în domeniul extremismului, terorismului, criminalității cibernetice, traficului de droguri și arme și „alte atacuri criminale periculoase”.

Departamentele au convenit să combată în comun „terorismul și extremismul, inclusiv în mediul online”. Krasnov a identificat  „încercări din exterior de a destabiliza situația internă și de a crea teren pentru revolte” drept o problemă deosebit de actuală.

Procurorul general rus a evidențiat, de asemenea, problemele de supraveghere a implementării legislației naționale, inclusiv sfera anticorupție, inclusiv „restituirea bunurilor de origine ilegală din străinătate”, și a sugerat luarea în considerare a problemei implicării reprezentanților Inspecției Generale iraniene. Organizarea  „evenimentelor” comune, arată istories media.

Un val de proteste în Iran

Pe 16 septembrie, în Iran au izbucnit proteste în masă după ce o tânără de 22 de ani de origine kurdă, reținută pentru faptul că a purtat hijab-ul „incorect”, a murit la o secție de poliție. Peste 18 mii de persoane au fost reținute, în urma protestelor.

Potrivit Organizației Iraniene pentru Drepturile Omului, circa 500 de persoane au murit în timpul protestelor. Pe 8 decembrie, autoritățile iraniene l-au executat pe primul participant la proteste, iar pe 12 decembrie, pe al doilea. Potrivit organizației pentru drepturile omului Amnesty International, în țară au fost pronunțate cel puțin 28 de pedepse cu moartea, inclusiv împotriva a trei minori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)