Cancelarul Karl Nehammer, a declarat joi, la sosirea la reuniunea de iarnă a Consiliului European, că Austria susține România și Bulgaria în privința aderării la Schengen însă a precizat că Poliția română are în evidență zeci de mii de migranți ilegali și că se caută o soluție la această problemă.
“Poziția Austriei este că trebuie să susținem România și Bulgaria. Nu este o problemă de țări împotriva altor țări, ci este o problemă de securitate.
Avem în Austria peste 75.000 de persoane neînregistrate și știm că 20.000 de migranți ilegali traversează România.
Știm asta datorită investigațiilor poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă.
Poliția română îi are în evidență pe acești oameni care sunt înregistrați în România.
În Austria, am înregistrat peste 100.000 de migranți, iar 75.000 nu erau înregistrați. Este un număr uriaș, este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană.
Aceasta este problema și este necesar să spunem: nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă de securitate și cred că o vom face”, a precizat Nehammer, răspunzând unor întrebări din partea jurnaliștilor români, pe care nu i-a mai ignorat de această dată.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat joi dimineață, că șefii de stat și de guverne vor avea ocazia unui schimb de opinii privind extinderea spațiului Schengen în contextul blocării aderării României și Bulgariei prin veto-ul Austriei și Olandei.
“Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să avem o decizie pentru Croația și înțeleg complet poziția României și a Bulgariei. Vom avea probabil ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuala situație și sper că va fi posibil să dăm un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese”, a transmis președintele Consiliului European.
Un raport al Curții de Conturi vieneze privitor la campania electorală din 2019 arată o serie de nereguli în cheltuirea banilor de către formațiunea OVP; practic, partidul cancelarului Karl Nehammer a depășit suma limită de șapte milioane de euro cu peste 500.000 euro.
Nehammer era, la momentul respectiv, secretar general al partidului, relatează presa austriacă.
Autoritățile din Austria atrag atenția că OVP nu a respectat plafonul de cost al campaniei electorale de ;apte milioane de euro pentru alegerile pentru Consiliul Național din 2019. Mai mult, un audit financiar efectuat de auditori externi inițiat de Curtea de Conturi, citat de Puls 24, afirmă că Partidul Popular Austriac (germ. Österreichische Volkspartei, OVP) a depășit limita costului campaniei electorale la alegerile pentru Consiliul Național cu cel puțin 525.000 de euro.
Cei 887.000 de euro aflați în litigiu includ costuri pentru „Turul Berg-Auf” al șefului OVP de atunci Sebstian Kurz, angajarea foștilor angajați ai cabinetului sau prime de campanie și de performanță.
Raportul auditorului nu va fi publicat, a declarat luni Curtea de Conturi, dar documentele sunt trimise Senatului Independent pentru Transparență a Partidului (UPTS) din Cancelarie.
Karl Nehammer, fost secretar general OVP în 2019, a negat indirect responsabilitatea într-un interviu ORF din vara acestui an; întrebat dacă ar rămâne liderul partidului în cazul unei amenzi din partea Senatului pentru Transparență a Partidului Independent, a declarat că „Nu are nicio îndoială că managerul federal Axel Melchior, care era responsabil pentru zona comercială, a fost onest și a lucrat curat”.