Avortul la cerere, tot mai greu de făcut în România. „Indiferența statului, refuzul medicilor și organizațiile anti-avort fac treaba foarte bine”

Avortul la cerere, tot mai greu de făcut în România. „Indiferența statului, refuzul medicilor și organizațiile anti-avort fac treaba foarte bine”
„Corpul meu, alegerea mea” - mesajul unei femei care militează pentru dreptul la avort. Foto: Hepta - DPA Images / Steven Saphore

În România, avortul la cerere e tot mai greu de făcut. Statul e indiferent, organizațiile anti-avort sunt tot mai puternice și tot mai mulți medici refuză să facă întreruperi de sarcină din diverse motive – religioase, morale, legate de bani sau de asigurările de malpraxis. Așa se face că femeile au ajuns să improvizeze și multe, astfel, și-au pierdut viața. 300 de femei au murit în ultimii trei ani în lipsa unei întreruperi de sarcină făcută în siguranță, iar aceasta e doar cifra oficială. „Mai sunt, probabil, alte câteva mii care nu se regăsesc în statistici”, a declarat Irina Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor din România, potrivit RFI.

„Medicii din spitale nu au nicio bază legală prin care să refuze avorturile”

„Este din ce în ce mai greu să faci avort la cerere, în România. Medici și manageri ai spitalelor de stat le întorc spatele femeilor care cer acest serviciu, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale. O altă barieră este legată de costurile ridicate ale acestei proceduri, prețul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 – 1.200 de lei în sistemul public, respectiv până la 4.500 de lei în sistemul privat”, susțin Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA.

Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA, a declarat, pentru RFI, că medicii care refuză să facă avorturi invocă tot felul de motive: de natură morală și religioasă, unele ce țin de asigurările de malpraxis sau lipsa unui spațiu adecvat în spital. Și chiar și banii pot fi un motiv, căci unii medici refuză să facă avorturi la spitalele de stat, dar nu au nicio problemă să le facă la clinicile private, unde sunt cu mult mai scumpe.

„Medicii din spitale nu au nicio bază legală prin care refuză sau decid că la nivelul spitalului lor nu se vor mai face avorturi, așa cum este cazul Spitalului județean Piatra Neamț. Am înregistrat și cazuri în care la telefon ni s-a transmis că domnul doctor nu face avort la spitalul de stat, dar face avort la cabinetul privat. (…)

În România, nu este nevoie de o lege antiavort, pentru că indiferența statului și refuzul sistemic al medicilor, plus influența organizațiilor anti-avort fac treaba foarte bine. Am ajuns într-un punct în care avort e mai mult inaccesibil decât accesibil”, a susținut Andrada Cilibiu.

Aceasta a deplâns faptul că organizațiile anti-avort au o influență tot mai mare în România. Ele au reușit să deschidă în 16 județe centre de criză de sarcină. Numai că femeile care contactează aceste centre, în loc de informații despre cum se fac avorturile în siguranță, primesc date false și nedemonstrate științific despre cum avortul poate duce la moarte, la depresie sau la alte riscuri. În ultimii ani s-au deschis și mai multe call center-uri anti-avort unde, de asemenea, femeile sunt mințite.

„Nu avem nici contracepție, nici educație sexuală”

Întrebată dacă România mai are un program național de contracepție, Cilibiu a răspuns: „Din păcate, suntem într-un punct în care nu avem nici contracepție, nici educație sexuală și nici un sistem de planificare familială care să fie fie funcțional. Nici noi nu dorim să se facă contracepție cu avortul. Am avea nevoie de prevenție”.

„Însă, în acest moment în România nu găsești contraceptive gratuite decât prin inițiativele societății civile sau făcute printr-un parteneriat public privat. La nivelul Ministerului Sănătății, la nivelul statului, nu achiziționăm contraceptive pe care să le putem pune pe piață gratuit și nici nu avem acum pe piață metode contraceptive cum ar fi implanturile sau alte alternative fără hormoni, prezervative feminine”, a mai spus Andrada Cilibiu, pentru RFI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`