Angajaţii din educaţie continuă manifestațiile: „Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os”

Angajaţii din educaţie continuă manifestațiile: „Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os”
Imagine de arhivă de la un protest al Federație Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Sursă foto: fsli.ro

Angajații din educație continuă protestele și joi în mai multe județe din țară. Ei vor picheta prefecturile din Iaşi, Galaţi, Vaslui, Călăraşi, Timiş, Vrancea şi Sălaj. Nemulțumirile lor sunt legate de salarii și de faptul că anul viitor Educația va primi cel mai mic buget din istoria recentă a României, deși o lege impune un buget de minim 6% din PIB. Această țintă nu a fost niciodată atinsă.

Angajații din Educație contină protestele

Potrivit Federație Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), peste 700 de membri de sindicat, în majoritate personal nedidactic, au protestat miercuri în faţa Parlamentului României. Manifestațiile continuă joi, în fața prefecturilor din mai multe orașe, și vineri.

Nemulțumirile sunt de natură salarială, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 şi 2.200 de lei, și legate de neacordarea unor sporuri și neplata orelor suplimentare.

„Nu e uşor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noştri pur şi simplu le-a ajuns cuţitul la os. Guvernanţii trebuie să înţeleagă faptul că un venit de 1.700 – 2.200 de lei, lunar, cât au colegii noştri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supravieţuiască în aceste vremuri în care utilităţile şi preţurile la produsele de larg consum au preţuri scandalos de mari. Aceşti oameni au dreptul la o viaţă mult mai bună, alături de familiile lor, iar noi vom face tot posibilul pentru a le obţine acest drept”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, potrivit unui comunicat.

Educația va avea în 2023 cel mai mic buget din istoria recentă a României

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că bugetul Educației pentru anul viitor nu va fi de 6% din PIB, cum prevede legea, ci doar 3,2%, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.

Însă Ligia Deca, ministrul Eeducației, nu dă semne că e nemulțumită de situație, ba dimpotrivă:

„Finanțarea învățământului superior ajunge la o sumă record – 5,45 de miliarde de lei – în contextul în care urmărim să punem un mai mare accent pe calitate, prin creșterea ponderii finanțării alocate în baza unor criterii de performanță de la 26,5% la 30%.

Sigur că echipa Ministerului Educației și-ar fi dorit creșteri mai mari ale bugetului educației. Însă, așa cum știm, Guvernul României trebuie să țină sub control deficitul bugetar.

Vorbim, totodată, despre un buget de tranziție către o alocare justă pentru acest sector crucial ca importanță pentru viitorul României, ce se va sprijini pe reformele cuprinse în noul pachet legislativ, în acord cu viziunea România Educată”, a scris recent Ligia Deca, într-o postare pe Facebook.

Ea a mai precizat că majorările de salarii sunt „moderate”, dar ele vor fi actualizate ulterior prin reforma sistemului public de salarizare prevăzută în PNRR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%