Sunetele de pe planeta Marte, captate de roverul Perseverance (AUDIO)

Sunetele de pe planeta Marte, captate de roverul Perseverance (AUDIO)
Sursa foto: NASA/Facebook

Roverul Perseverance a reușit să capteze sunetul unui uriaș vârtej de praf pe planeta Marte, potrivit unui studiu publicat marți, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Vârtejurile de praf numite „vortexuri convective” sunt un fenomen meteorologic caracteristic pentru Marte, o planetă aridă cu o atmosferă foarte puțin densă.

Roverul Perseverance a captat sunetul unui vârtej de praf pe planeta Marte

Se pare că acestea se formează în momentul în care există o diferență mare de temperatură între sol și aer și se întâlnesc adesea în calea misiunilor de explorare robotică trimise de oameni.

Craterul Jezero, unde roverul Perseverance operează din februarie 2021, este plin de ele, însă până în acest moment robotul NASA nu a reușit să le capteze direct sunetul.

Din fericire, pe data 27 septembrie, un vortex de 118 metri înălțime a trecut pe deasupra robotului și a instrumentului SuperCam echipat cu microfon, cel care a înregistrat primul sunet de pe Marte imediat după aterizare.

„Când ne-am dat seama că nu aveam doar imaginile de la cameră, senzorii meteo și măsurarea in situ a sunetului, am crezut că am dat lovitura”, a declarat Naomi Murdoch, autorul principal al studiului.

„Auzim vântul asociat cu vârtejul, în momentul în care ajunge, apoi nimic, pentru că ne aflăm în ochiul vârtejului, apoi din nou când microfonul trece în cel de-al doilea perete”, a descris cercetătorul planetar de la Isae-Supaéro din Toulouse, unde a fost conceput microfonul.

Furtunile de praf de pe Marte

„Pe Marte, ciclul de praf de la suprafață și din cer joacă un rol foarte important în climă, la fel ca ciclul apei pe Pământ”, a subliniat Naomi Murdoch.

De asemenea, Sylvestre Maurice, cercetător șef al SuperCam susține că analiza prafului permite „explorarea interacțiunilor” dintre sol și această atmosferă extrem de subțire, care era mult mai densă în urmă cu miliarde de ani, ceea ce a permis prezența apei lichide la suprafață.

Astfel, noile date ar putea explica modul în care praful este ridicat de pe suprafața marțiană, lucru pe care oamenii de știință nu îl cunosc încă.

„În unele zone, vortexurile trec și aspiră praful, curățând panourile solare ale roboților în acest proces”, a spus Naomi Murdoch. În altele însă ele trec pe lângă noi fără să ridice niciun praf: este doar aer în mișcare. Este cazul locului unde funcționează sonda americană Insight, unde panourile solare sunt „acoperite de praf”, pentru că nu au putut profita de aceste aspirații naturale.

Clarificarea acestui mecanism ar putea ajuta la modelarea vârtejurilor de praf pentru a le putea prezice mai bine. Și, la o scară mai mare, marile furtuni de praf care pot acoperi întreaga planetă, precum cea din filmul SF „Singur pe Marte” (2015), a cărei violență este totuși „nerealistă”, potrivit cercetătorului.

„În prezent, ne perfecționăm modelul meteo. Acest lucru este important pentru întreținerea vehiculelor noastre și pentru viitoarele misiuni de explorare umană”, mai spune Sylvestre Maurice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`