Presa austriacă se teme de o criză diplomatică între Viena şi Bucureşti după blocarea Schengen

Presa austriacă se teme de o criză diplomatică între Viena şi Bucureşti după blocarea Schengen
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Florian Wieser

Blocada Schengen de către Austria ar putea avea repercusiuni în fața Curții Europene de Justiție (CEJ), scrie diepresse. Publicația scrie că europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea în judecată Austria pentru dreptul de veto în fața Curții Supreme a UE. Așa cum susține europarlamentarul din Partidul Popular European (PPE), blocarea neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulație a cetățenilor săi și libera circulație a mărfurilor.

Ce scrie cel mai citit ziar din Austria

În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei, a spus europarlamentarul. Între timp, colegul său social-democrat Tudor Ciuhodaru a făcut o mișcare alternativă în Parlamentul European.

În ședința plenară de la Strasbourg, el a cerut să fie adoptat un „calendar foarte clar” pentru aderarea României la spațiul Schengen, precum și o „procedură de sancțiuni” împotriva acelor state care nu respectă tratatele UE în acest sens. „Este de necrezut, greșit și nedrept că unii sunt mai egali decât alții și asta trebuie să înceteze. Vreau să fim tratați ca francezii, englezii, olandezii și austriecii”.

Toți membrii UE, cu excepția Irlandei, nu sunt doar îndreptățiți, ci și obligați să devină membri ai spațiului Schengen. La fel ca Bulgaria, România așteaptă să fie admisă în spațiul Schengen de când a aderat la UE în 2007. După ani de blocade și pregătiri, Comisia UE a certificat recent că cele două țări sunt eligibile pentru Acordul Schengen. Cu toate acestea, pentru aderare este necesară o decizie unanimă a membrilor existenți Schengen. Acest lucru a eșuat la o reuniune a miniștrilor de interne din UE de joia trecută din cauza dreptului de veto al Austriei.

România a reușit anterior să șteargă rezervele din Suedia și Țările de Jos. Furia mare la București este cauzată de faptul că Austria a făcut o întoarcere radicală doar cu puțin timp înainte de a fi luată decizia, după ce anterior și-a semnalat aprobarea extinderii Schengen. S-a simțit o lovitură deosebită faptul că Viena nu a blocat complet extinderea Schengen, dar a fost în cele din urmă de acord cu admiterea Croației.

Ministrul de Externe Alexander Schallenberg (ÖVP) a încercat însă să netezească valurile după fiasco-ul Schengen. După cum a anunţat marţi Ministerul de Externe al României, în marja reuniunii miniştrilor de externe ai UE de luni la Bruxelles, Schallenberg a iniţiat discuţii cu omologul său bucureştean Bogdan Aurescu. Subiectul a fost vetoul Austriei împotriva spațiului Schengen, potrivit Ministerului de Externe al României. Aurescu a precizat că țara sa poate înțelege preocupările Austriei cu privire la creșterea migrației ilegale. Aderarea la Schengen nu ar trebui să fie „combinată artificial cu alte probleme” care nu sunt în niciun caz în responsabilitatea României, așa cum arată toate datele Frontex și Europol.

Aurescu a subliniat că țara sa așteaptă așadar soluții constructive, cooperare și în cele din urmă o regândire a extinderii Schengen pentru a include România de la Viena. Aurescu a respins și a dezaprobat ferm acuzațiile părții austriece despre presupusele presiuni ale autorităților române asupra companiilor austriece active în România, potrivit Ministerului de Externe de la București.

Faptul că ambasadorul Austriei Adelheid Folie s-a ținut departe de o primire a ambasadorilor tuturor țărilor UE cu președintele Klaus Johannis, marți, a făcut furori la București. Mass-media a văzut acest lucru ca un afront reînnoit al Austriei la adresa României. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe din Viena a declarat că Folie este „indisponibilă în prezent”. Motivul este o „procedură medicală planificată îndelung” la care trebuie să se supună. După Crăciun, Folie va reveni la postul de șef al misiunii austriece la București și va fi reprezentată până atunci de adjunctul ei Georg Oberreiter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`