Viktor Orban a ajuns la un compromis pentru deblocarea a miliarde de euro din fondurile europene

Viktor Orban a ajuns la un compromis pentru deblocarea a miliarde de euro din fondurile europene

Guvernul ungar a ajuns la un acord cu Bruxelles-ul pentru a-i fi deblocate miliarde de euro din fondurile UE pentru anul viitor, în contextul sancțiunilor impuse ca urmare a degradării statului de drept. Guvernul Orban va rămâne însă sub monitorizarea strictă a Comisiei Europene, scrie Reuters.

Acord între Ucraina și UE

O parte din fondurile europene vor intra anul viitor doar dacă Ungaria va îndeplini toate condiţiile pentru a reduce riscurile de corupţie şi pentru a spori independenţa sistemului judiciar.

Acordul la care UE a ajuns luni cu Ungaria a fost urmat de aprobarea  ajutorului financiar european pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro, şi impunerii unui impozit minim global pe profit pentru marile companii.

Ungaria și-a asumat ca parlamentul să voteze un set de măsuri legislative până la sfârşitul lunii martie pentru a putea accesa fondurile din PNNR, plus 6,3 miliarde de euro – adică 55% din banii alocaţi de UE –  pe care Ungaria trebuie să îi primească până în 2027 de la bugetul UE.

Acordul complex la care s-a ajuns luni este rezultatul unor luni de dispute între instituţiile UE şi va ajuta Ungaria să evite cel mai rău scenariu – de a pierde irevocabil 70% din cele 5,8 miliarde de euro din fondurile din cadrul PNRR, precizează Reuters.

A fost pentru prima dată când UE a îngheţat fondurile de coeziune pentru un stat membru din cauza unei erodări a valorilor democratice.

Guvernul Orbán s-a angajat să îndeplinească 27 de „super-condiții”

Luni seara, ambasadorii UE de la Bruxelles au convenit să aprobe un plan de redresare a Ungariei în valoare de 5,8 miliarde de euro (2.300 de miliarde de forinți), în timp ce suma de 7,5 miliarde de euro (3 000 de miliarde de forinți) propusă pentru a fi înghețată din cauza riscurilor de corupție a fost redusă la 6,3 miliarde de euro (2 600 de miliarde de forinți), transmite publicația maghiară nepszava.hu, citată de G4Media.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Ungariei a fost de acord cu un împrumut comun pentru un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și cu o lege care să introducă un impozit minim global de 15% pentru companii – ambele blocate până acum în Consiliul de Miniștri al UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)
15:15 - Mircea Lucescu, după ce a văzut grupa României din preliminariile CM 2026: Nu e ușor. Calificarea se joacă cu mult entuziasm și sper să ajungem la Mondial
15:15 - Horațiu Potra, mercenarul apropiat de Călin Georgescu, lăsat liber. A scăpat de controlul judiciar. Decizia nu mai poate fi contestată
15:01 - Un tânăr din Vaslui a făcut accident în același loc în care mama lui a murit. Vedea fantoma ei
14:52 - Mai mulți influenceri de pe TikTok, care l-au promovat pe Călin Georgescu, audiați. Cine sunt aceștia? Totodată, se fac percheziții la firma prin care ar fi fost plătiți
14:48 - Câștigătoarea MasterChef, despre lupta cu cancerul: „Am avut prieteni care au murit ca niște câini în România. Eu, în Spania, am stat ca la hotel. Asta-i țara, nu știu dacă va avansa” / Cum i-a spus Georgiana Ene mamei sale că e bolnavă
14:38 - Drone neidentificate, deasupra bazei aeriene a SUA din Germania. Detalii din raportul autorităților de securitate
14:35 - Vrei o casă plină de stil? Alege stickere, tablouri canvas și alte produse personalizate oferite de Decostick
14:25 - Un curier a fost bătut de doi indivizi, în Cluj-Napoca. Totul s-a petrecut sub privile trecătorilor