Corporațiile vor fi impozitate în UE cu un procent de15%. Cum se aplică normele

Corporațiile vor fi impozitate în UE cu un procent de15%. Cum se aplică normele
foto simbol: Pixabay

Statele blocului comunitar au ajuns recent la un acord pentru a pune în aplicare, la nivelul UE, componenta de impozitare minimă, cunoscută sub numele de Pilonul 2, a reformei OCDE privind impozitarea internațională. Ambasadorii UE au decis să recomande Consiliului să adopte directiva privind Pilonul 2, urmând să fie lansată o procedură scrisă pentru adoptarea formală după ce Comitetul Reprezentanților Permanenți a obținut luni sprijinul unanim necesar.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, punerea efectivă în aplicare a directivei va limita cursa societăților spre reducerea ratelor de impozitare.

Astfel, profitul marilor grupuri sau companii multinaționale și naționale cu o cifră de afaceri anuală combinată de cel puțin 750 de milioane de euro va fi impozitat cu minimum 15%.

”Mesajul nostru este clar: cele mai mari grupuri de corporații, multinaționale sau naționale, vor trebui să plătească un impozit pe profit care nu poate fi mai mic de 15%, la nivel global”, a transmis Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe.

Ce urmărește impozitarea corporațiilor la nivel european

Noile norme vor reduce riscul de erodare a bazei de impozitare și de transfer al profiturilor și vor garanta că cele mai mari grupuri multinaționale plătesc rata minimă convenită la nivel mondial a impozitului pe profit – menționează Calea Europeană.

Directiva trebuie să fie transpusă în legislațiile naționale a statelor membre până la finalul anului următor.

Aceasta va face ca UE să fie în continuare un lider în aplicarea acordului global G20/OCDE privind pilonul 2.

La finalul lunii octombrie 2021, liderii G20 au aprobat acordul istoric privind reforma fiscală internațională care îşi propune să pună capăt paradisurilor fiscale prin introducerea unui impozit minimal de 15% din profiturile companiilor multinaţionale.

Anterior, acordul a fost convenit de principiu sub egida OCDE de 136 de ţări, ce realizează aproximativ 90% din PIB-ul mondial.

Modul de aplicare

Normele ar urmă să se aplice oricărui grup mare – atât național, cât și internațional – cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE, conform sursei citate.

Dacă procentul nu este impus de țara unde își are sediul o societate supusă unui impozit scăzut, statul membru al societății-mamă trebuie să aplice un impozit complementar.

Propunerea asigură și impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`